,,Pictura, în timp, devine cine eşti tu.” (interviu cu Sofia Drugan)

07.08.14 by

,,Pictura, în timp, devine cine eşti tu.” (interviu cu Sofia Drugan)

Georgiana Tofoleanu: Când şi cum te-ai ,,îndrăgostit” de arta plastică? În ce moment al vieţii?

Sofia Drugan: Pictura a apărut cu multă iubire în viaţa mea, în 2006. M-am îndrăgostit treptat şi am descoperit că această nouă lume, prezintă atât de simplu şi atât de frumos culorile ce îmbracă sufletul oamenilor. Perioada în care pictura s-a strecurat în viaţa mea, a fost una încărcată de multă suferinţă.t1

Georgiana Tofoleanu: Care a fost prima pictură realizată de tine?

Sofia Drugan: Am încă în faţa ochilor, primul tablou pe care l-am dăruit. Nu ştiu dacă mai există, însă reprezenta un vas cu flori.

Georgiana Tofoleanu: Care este cea mai frecventă temă pe care o abordezi in picturile tale? De ce?

Sofia Drugan: Şi eu la un moment dat m-am întrebat de ce florile sunt atât de prezente în picturile mele. Şi mai apoi am înţeles că ele m-au ales pe mine. Mai târziu, am descoperit că semnificaţia florilor nu a fost una întâmplătoare. Da…florile vin înspre mine…iar eu adesea trăiesc prin ele şi mulţumesc prin ele.

Georgiana Tofoleanu: Îmi poţi spune dacă ai un pictor preferat sau vreun curent artistic?

Sofia Drugan: Mi-e greu să răspund la această întrebare. Nu-s pregătită pentru a oferi un răspuns. Pot să-ţi spun că în urma vizitei la Muzeul Naţional de Artă, Theodor Aman a rămas în sufletul meu.

Georgiana Tofoleanu: Cu adevărat, pictura este un mijloc de exprimare al oamenilor în care stă ascunsă o frumuseţe lăuntrică colosală. E o mare bucurie pentru mine să întâlnesc astfel de oameni, doar că, din păcate, ei nu sunt atât de vizibili. Apar diverse piedici în drumul acestora. Ai avut momente de-a lungul timpului când ai vrut să renunţi la pictat? Ce te-a determinat să pictezi în continuare?t2

Sofia Drugan: Viaţa e viaţă…Şi pe mine m-a uimit adesea, însă cu trecerea anilor am învăţat să privesc cu mai multă iubire şi cu mai multă implicare, tot ce mi se întâmplă. Am vrut să renunţ la pictat fiindcă îi acord foarte mult timp. Am făcut alegeri în avantajul picturii. Nu sunt un profesionist al acestei arte dar îi aparţin. Pictez în continuare pentru că în felul acesta transmit mai mult şi mai frumos privirii decât vorbind.

Georgiana Tofoleanu: Cât de important este să ai studii în domeniu? Consideri că oricine poate să picteze? Care este diferenţa dintre un profesionist şi un amator?

Sofia Drugan: Studiile în acest domeniu cu siguranţă te ajută, dar nu le consider o regulă ce trebuie respectată. Chiar cred că oricine poate picta dacă alege să-şi descopere latura creativă. ‚,A picta” e diferit pentru fiecare. Avantajul profesionistului este că deţine şi cunoştinţe teoretice şi practice, pe când amatorul cunoaşte mai degrabă secretele practice.

Georgiana Tofoleanu: Cu siguranţă ai şi alte pasiuni. Îmi poţi spune câteva?

Sofia Drugan: Cărţile au fost şi sunt alături de mine, iar ca o consecinţă a cititului, scrisul apare din ce în ce mai des în viaţa mea.

Georgiana Tofoleanu: Pictezi ceea ce îţi dictează sufletul. Am sesizat în picturile tale acea originalitate reliefată, acea delicateţe inefabilă şi acelaşi timp, acele sentimente distincte, injectate în fiecare pată de culoare. Consideri că o pictură poate deveni o amintire sau o amintire poate fi transpusă într-o pictură?

Sofia Drugan: În această perioadă a vieţii mele, pot să-ţi spun, fiindcă aşa curg la mine întâmplările, că o amintire poate fi transpusă într-o pictură.

Georgiana Tofoleanu: Ce anume te inspiră atunci când pictezi?

Sofia Drugan: Poate sună ciudat, dar pe mine mă inspiră sau mai bine zis mă ajută liniştea. Sunt pictor amator şi lucrez inspirându-mă la rândul meu din lucrările altora, aşa că pot să-ţi răspund că liniştea, mă ajută.

Georgiana Tofoleanu: Ce ar trebui să înţeleagă tinerii din zilele noastre prin artă? Poate fi considerată arta o cale de refulare?

Sofia Drugan: Arta oferă prilejul de a te exprima. Cât despre refulare…depinde cum priveşti lucrurile, pentru că prin artă poţi transmite şi respingere şi condensare. Prin artă se pot acumula cunoştinţe, care te ajută în alte aspecte ale vieţii şi invers. Iată…un titlu foarte bun pentru un articol: artă sau refulare! Oricum….la întrebarea asta..cred că Freud ar avea mai multe de spus.

Georgiana Tofoleanu: Încrederea în forţele proprii este foarte importantă în pictură?

Sofia Drugan: Curajul este cel care şi-a spus cuvântul în toată povestea mea legată de pictură. Momentul în care prin curaj am aşternut primele pete de culoare, a fost unul fără cale de întoarcere. Încrederea pe care am regăsit-o pictând, s-a reflectat mai apoi şi în viaţa mea de zi cu zi.

Georgiana Tofoleanu: Care sunt planurile tale de viitor?

Sofia Drugan: O întrebare tare frumoasă. Nu am planuri de viitor. Pot însă să-ţi spun că viaţa mi-a fost dată peste cap de pictură şi că anul acesta am hotărât să urmez cursurile unei şcoli de profil. Ba mai mult, pictura, m-a îndreptat spre o altă profesie, una pentru care am descoperit că sunt potrivită înainte de a urma o şcoală pentru asta. Aşa că…nu ştiu exact ce va urma…aştept ca viaţa să mă surprindă.t4

Georgiana Tofoleanu: Ce idei ai în vedere pentru următoarele lucrări?

Sofia Drugan: Mi-aş dori să pictez cât de des pot…marea, însă florile vor rămâne marea mea iubire.

Georgiana Tofoleanu: Ce le transmiţi tuturor celor care au aceeaşi pasiune? Cum pot aceştia să picteze în continuare, indiferent de obstacolele întâlnite?

Sofia Drugan: Celor pasionaţi de pictură le spun să nu renunţe. Indiferent de ce se întâmplă să nu renunţe. Pictura în sine e o variantă minunată de a merge mai departe. Pictura, în timp, devine cine eşti tu…Şi…mai mult de atât…e o variantă de a rămâne acelaşi om frumos atunci când viaţa impune să execuţi echilibristică la cote foarte înalte.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

*