O furtună

12.08.15 by

O furtună

Spectacolul „O furtună” al Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, Craiova, a fost invitat să participe la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Artele Spectacolului “Theaterstock” Bacău, care se desfăşoară în perioada 1-16 august, în organizarea Teatrului Municipal George Bacovia, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bacău.

Spectacolul regizat de Silviu Purcărete va fi prezentat pe scena Teatrului de Vară „Radu Beligan”, miercuri, 12 august, de la ora 20,30.
Timp de două săptămâni, publicul poate urmări 1.600 artişti în 138 de spectacole din 15 ţări: Franţa, Spania, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Cehia, Ungaria, Serbia, Israel, Portugalia, Belgia, Olanda, Rusia şi România.

Furtuna_Foto_S_Purcarete-(11)

Referinţe critice:
„Viziunile la Furtuna sunt total dife­rite. Este un text atât de bogat şi misterios, încât dacă acum ar trebui să mă mai apuc o dată de el, cred că aş găsi cu totul alte uşi prin care să intru. Este un labirint foarte ciudat. Sunt şi drumuri drepte, şi întortocheate, iar de fiecare dată ajungi în acelaşi loc, însă tot timpul descoperi alte faţete.”
Silviu Purcărete, interviu realizat de Cristiana Gavrila, revista „bewhere”, 29 februarie 2012
„Regizor interpret, Silviu Purcărete a pornit în construcţia mizanscenei de la replica lui Trinculo, spusă undeva pe la jumătatea spectacolului: „E-o insulă sărită de pe fix!”. Descrierea permite multe, orice, în cadrele lucrării shakespeariene, a cărei elasticitate de semnificaţie îngăduie conceperea unui spectacol ingenios ca abordare şi valoros ca realizare. Protagonistul e un Prospero aflat în ultimii ani ai vieţii, un bătrâtn al cărui ritm încetinit de etate se transferă şi în dinamica mai lentă a spectacolului, iar percepţia lui asupra lumii transmite o stare predominant sumbră. Magicianul e caracterizat prin trăsăturile mai puţin frumoase ale ultimei etape din parcursul uman terestru. Uneori ai impresia că tot ce se petrece e doar rezultatul închipuirii lui, că urmărim o iluzie.”
Oltița Cântec, revista SpectActor, Craiova, nr. 2/2012

Este cu deosebire emoţionant momentul în care Ariel îl sfătuieşte pe Prospero să curme încercările la care i-a supus pe naufragiaţi şi să ierte crimele din trecut. Într-o conversaţie particulară, Valentin Mihali mi-a relatat cum a gândit, împreună cu Ilie Gheorghe, relaţia dintre personaje: e ca şi cum doi bătrâni singuratici, vecini de bloc, s-ar ajuta unul pe celălalt, mai cumpărându-şi unul altuia câte o pâine, mai schimbând o vorbă, mai plângându-se de lipsuri, mai bârfindu-i pe ceilalţi colocatari. De altfel, Prospero nu vizează doar răzbunarea, ci mai ales rezolvarea situaţiei fiicei sale, care, dacă nu se mărită repede cu un partener acceptabil, ajunge fără doar şi poate în patul lui Caliban… ”

Adrian Mihalache, O furtună la Izmir, revista SpectActor, nr. 1/2015

„De la punerea în scenă a lui Giorgio Strehler, este una dintre cele mai rafinate şi perfect compuse viziuni ale acestei drame. Plasticitatea “Furtunii” ne permite să ne desprindem de realitate şi să simțim teatrul adevărat. Ideea scenografului Dragoş Buhagiar de a îmbrăca spectacolul într-un costum din secolul al-XVlll-lea a fost foarte bună. În ceea ce priveşte recuzitele şi scenografia, cu toate că este mai modestă, ne impresionează enorm.”

Marcin Miętus
Balkanistyka.org, Polonia

„Purcărete nu se grăbeşte, te lasă să contempli următoarele secvențe. De asemenea, creează o atmosferă pe care spectatorii polonezi o pot cunoaşte din filmele lui Jerzy Has sau din povestirile lui Schulz. “Furtuna” poate fi un spectacol autotematic. Avem impresia că românii povestesc nu numai despre teama privată a autorilor ci a tuturor oamenilor şi despre capacitatea noastră de a crea, despre granițele ei, posibilitățile de a regiza viața proprie şi de a păstra amintirile. Un spectacol excelent din Craiova este un discurs artistic matur atât din partea regiei şi a actoriei cât şi din partea scenografiei (Dragoş Buhagiar).”
Szymon Spichalski
Teatr dla Was, Polonia

O furtună – după William Shakespeare
Adaptarea și regia: Silviu Purcărete
Scenografia: Dragoș Buhagiar
Muzica: Vasile Șirli

Distribuția (ordinea autorului)
Alonso, regele napolitan – Adrian Andone
Sebastian, fratele său – Cătălin Băicuș
Prospero, ducele legitim al Milanului – Ilie Gheorghe
Antonio, fratele său, ducele uzurpator al Milanului – George Albert Costea
Ferdinand, fiul regelui napolitan – Romanița Ionescu
Gonzalo, un bătrân sfetnic onest – Angel Rababoc
Adrian, Francisco, nobili – Cătălin Vieru
Caliban, un sclav sălbatic și hidos – Sorin Leoveanu
Trinculo, măscărici – Nicolae Poghirc
Stephano, un pivnicer bețiv – Constantin Cicort
Miranda, fiica lui Prospero – Sorin Leoveanu
Ariel, spirit aerian – Valentin Mihali
Spirite: Iulia Lazăr/Iulia Colan/Petra Zurba/Monica Ardeleanu

S-au folosit versuri din traducerile lui George Volceanov, Leon Levițchi, Ioana Ieronim, David Esrig, Silviu Purcărete
Sufleor: Bogdana Dumitriu
Asistenți:
Crista Bilciu (regie)
Vladimir Iuganu (decor)

www.omniscop,ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

*