MUZICA UNEȘTE!

15.03.18 by

VINERI, 16 MARTIE 2018, ORA 19:00

ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”

prezintă

CONCERT PAGANINI

DIRIJOR

GIAN LUIGI ZAMPIERI

ITALIA

SOLIST

GABRIEL NIȚĂ

vioară

În program:

Șerban Nichifor: Variațiuni în stil baroc (primă audiție)

Niccolò Paganini: Concertul nr. 4 în Re minor pentru vioară și orchestră,

MS 60 (orchestrația: Gabriel Niță)

Liana Alexandra: Allegro veloce e caratteristico pentru

orchestră de coarde (primă audiție)

Camille Saint-Saëns: Dans macabru, op. 40

Solo vioară: Octavian Gorun

Violonistul craiovean Gabriel Niță vine în faţa publicului meloman cu inegalabilul Concert nr.4 în Re minor de Niccolò Paganini, despre care, în anii trecuți, presa craioveană consemna: „Condusă cu o tehnică a interpretării impecabilă, vioara a vrăjit audienţa (…) făcându-i pe spectatori să recunoască din nou geniul ‹demonului viorii›, aşa cum a fost apreciat Niccolò Paganini…” (Laura Moţîrliche, Cuvântul Libertăţii, 3 febr.2014, p.9). Cadenza din prima parte a piesei este scrisă chiar de interpret, de altfel un foarte bun orchestrator, pasajele de mare virtuozitate fiind susținute de minunata vioară Giuseppe Micheli – 1891, pe care am avut ocazia să o ascultăm în ultimii ani.

Gabriel Niță a scris în ultimii ani orchestraţia Concertului nr.2 în Si minor „La Campanella”, a Concertului nr.4 în Re minor şi a Concertului nr.5 în La minor pentru vioară de Niccolò Paganini, critica muzicală considerând că : „Violonistul Gabriel Niţă … a surmontat dificultăţile tehnice ale partiturii (Concertul nr.2 de N. Paganini n.r.) de o manieră entuziasmantă, discursul sonor, în părţile extreme, a fost strălucitor, plin de vervă, iar în partea lentă, de căldura emoţiei … Gabriel Niţă este un muzician autentic.” (Gheorghe Fabian, „Mozaicul”, nr.4/2009).

*

Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La vârsta de 15 de ani, a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. În 1997, a câştigat Concursul Internațional ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent și director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.