Îndrumar de comunicare: Cum să vorbim în public

03.03.16 by

Dale Carnegie realizează prin cartea Cum să vorbim în public1 un îndrumar eficient în sfera de comunicare și, mai ales, pentru vorbitul în fața unui auditoriu.
Manualul Curs asupra discursului eficient și a relațiilor dintre oameni a fost transformat după moartea autorului, cu acordul soției sale, Dorothy Carnegie, într-o ediție de buzunar. Ambele sunt considerate suport de curs pentru public speaking.
Lucrarea este structurată în 12 capitole și toate au titlul sugestiv pentru conținutul lor. De asemenea, la finalul fiecăruia se găsește un rezumat, care încurajează cititorul să sedimenteze informațiile. Acesta relevă stilul scriitorului. Un bun exemplu este și capitolul Nouă sugestii despre cum să trageți cât mai multe învățăminte din această carte, regăsit în altă scriere a sa, Lasă grijile, începe să trăiești. În cartea Cum să vorbim în public îndemnurile pentru a profita de principiile teoretice și practice ale cursului sunt menționate în capitolul I.
Cunoscând premisa unui discurs de succes, Dale Carnegie scrie în capitolul I despre dezvoltarea curajului și a încrederii în sine. Prin relațiile interumane și solicitările cursanților săi, autorul a cunoscut fricile oamenilor pentru vorbitul în public. Însă această activitate poate fi una plăcută și chiar remarcabilă. Dale Carnegie susține ideea cu exemple din viețile unor oameni obișnuiți, ajutându-ne pe noi, cititorii, să ne identificăm în poveștile lor. De asemenea, acestea sunt completate de experiențele unor personalități precum: Teddy Roosevelt, Philip D. Armour și Charlie Chaplin, ceea ce inspiră persoanele care lecturează.
Al doilea capitol este dedicat formării încrederii în sine. În acesta se evidențiază eforturile pe care le va face o persoană dornică să expună o idee. Astfel, se punctează importanța pregătirii unui discurs, sunt oferite repere și trucuri în alcătuirea acestuia, pentru ca informația să fie transmisă printr-o tehnică eficientă.
Cum își pregăteau cuvântările oratorii celebri este un capitol în care poveștile din viețile unor oameni marcanți sunt redate într-un mod mai amănunțit, de pildă cea a doctorului Russell H. Conwell. De asemenea, este realizată analiza unui discurs.
Capitolul patru, intitulat Îmbunătățirea memoriei, oferă tehnici ușor de aplicat pentru a reține informațiile. Astfel, autorul sintetizează o serie de sfaturi practice și sunt utile atât pentru susținerea unui discurs în fața unui public, cât și în alte activități. Cel mai mult mi-a atras atenția: „Pentru a vă aminti date, faceți legătura între acestea și alte informații pe care le-ați reținut deja.” Motivul este simplu: am identificat prin experiența personală această tehnică, știu că funcționează și este chiar distractivă.
În capitolul Elemente de bază ale discursului eficient am regăsit încurajări ale autorului, de exemplu „Nu renunțați!”. În plus, Dale Carnegie scrie: „Dacă vă descurajați, încercați sistemul lui Teddy Roosevelt, care se uita la tabloul lui Lincoln întrebându-se ce ar fi făcut acesta într-o situație similară.” Aici se subliniază inclusiv necesitatea perseverenței pentru dobândirea artei de a vorbi în public, la fel ca în orice altă activitate.
Mă întrebam și eu de multe ori care este secretul unei exprimări reușite. Cel de-al șaselea capitol m-a ghidat: sublinierea cuvintelor importante în discurs, schimbarea tonului, crearea unei variații în ritmul exprimării și pauza înainte și după ideile importante. În acest fel, Dale Carnegie a oferit și o lecție despre limbajul paraverbal.
Cum definește Dale Carnegie personalitatea? „O combinație de: materie, spirit, inteligență, caracteristici, preferințe, tendințe, temperament, mod de gândire, energie, experiență, pregătire, într-un cuvânt, întreaga existență.” Capitolul Prezența și personalitatea oratorului trasează noi linii de înțelegere față de comunicare pentru cititorul neavizat. O introducere în limbajul trupului, acest capitol ne face să fim mai atenți la felul în care gesticulăm și la mimica afișată.
Una dintre cele mai comune dificultăți este începerea unui discurs. Al optulea capitol ne ajută la crearea introducerii care să impresioneze publicul. Câteva exemple de tehnici recomandate sunt: stârnirea curiozității, istorisirea unei povești de interes general, începerea cu un exemplu tipic, folosirea unui obiect, adresarea unei întrebări, rostirea unui citat celebru.
Următorul capitol, Cum să închei un discurs îndeamnă oratorul să realizeze o încheiere potrivită, sugerându-i să evite expresia: „Cam asta e tot ce am vrut să vă spun despre acest subiect, așa încât am să mă opresc aici.” Finalul unei prelegeri înglobează ideile acesteia și creează momente memorabile.
Capitolul Cum să-ți exprimi clar punctul de vedere ne învață regulile de bază ale unei conduite lingvistice atât pentru un public avizat, cât și neavizat. Autorul continuă să-și susțină ideile cu exemple clare și încurajatoare. În același registru continuă cartea cu capitolele Cum să stârnești interesul publicului și Îmbunătățirea stilului.
În opinia mea, autorul reușește prin lucrarea sa să realizeze un manual practic pentru oratorii neexperimentați, iar sfaturile sale au aplicabilitate inclusiv în alte situații de comunicare, precum scrierea articolelor și conversațiile cu diferite grupuri.

Note
1.Dale Carnegie. Cum să vorbim în public, selecție și prescurtare de Dorothy Carnegie, traducere din limba engleză de Irina-Margareta Nistor, ediția a II-a, București, Curtea Veche Publishing, 2008.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.