Imperialul de Beethoven sub bagheta maestrului Walter Attanasi

04.10.18 by

Filarmonica olteană continuă stagiunea ”Muzica unește” (partea a II-a) vineri, 5 octombrie, cu Imperialul de Beethoven, ultimul concert pentru pian compus de titanul de la Bonn. Solista, Sânziana Mircea, ”una dintre cele mai influente persoane tinere din lumea muzicii clasice” (Radio România Muzical), a concertat în toată lumea, revenind de câte ori este posibil în România. Orchestra simfonică a Filarmonicii „Oltenia” condusă muzical de carismaticul dirijor Walter Attanasi va mai interpreta, în aceeaşi seară, lucrarea „Telos” de George Balint (primă audiţie) şi simfonia „Patetica” de Ceaikovski.

Născut la Trieste, Walter Attanasi, considerat unul dintre cei mai interesanţi şefi de orchestră ai generaţiei sale, a fost invitat să dirijeze un vast repertoriu simfonic şi de operă pentru diverse şi prestigioase colective artistice, teatre şi festivaluri internaţionale: Il Teatro alla Scala di Milano, l’Arena di Verona, il San Carlo di Napoli, l’Opera di Roma, il Comunale di Firenze, il Teatro dell’Opera di Cagliari, il Festival dei Due Mondi di Spoleto, il Musikverein e la Konzerthaus di Vienna, Staatsoper di Amburgo, il Colon di Buenos Aires, Fondazione Rostropovich di Mosca, l’Opera de Bellas Artes di Citta del Messico, Rudolfinum e l‘Opera Nazionale di Praga, l’Opera Nazionale di Brno, Filarmonica di Vilnius, l’Opera di Budapest, Royal Opera House Stockholm, l’Opera Nazionale di Bratislava, alte săli de concerte din Japonia, Coreea de Sud (Seoul Arts Center, Concert Hall), Teatrul de Operă din Pretoria (Tshwane) etc. De-a lungul carierei sale artistice, a fost director muzical al Todi Music Fest (S.U.A., Virginia), director de proiecte muzicale al Operei Africa din Pretoria – Johannesburg şi dirijor principal invitat al Orchestrei filarmonice „Bohuslav Martinu” din Zlín. Este Cetăţean de Onoare al oraşului Portsmouth din Virginia, S.U.A. Actualmente, este director al festivalurilor Italian Arte Fest, Umbria Music Fest International, director muzical al Operei Române din Craiova și dirijor principal al Filarmonicii “Oltenia” Craiova.

Tânăra artistă Sânziana Mircea a debutat pe scena Ateneului Român la numai șapte ani. Au urmat numeroase concerte în Europa și în America. Un eveniment important în cariera ei a fost recitalul de debut de la Carnegie Hall, un “sold out” din noiembrie 2016, când publicul extaziat a ovaționat-o în picioare minute în șir. În același an, a câștigat premiul Academiei Internaționale de Film de la Miami și a lansat CD-ul de debut „Nihil Sine Deo” (Editura Casa Radio), care a câștigat locul trei la concursul național de cel mai bun CD de muzică clasică din România, organizat de Radio România Muzical. Cel de-al doilea CD a fost lansat de casa Sheva Collection în 2017. „Unding Love – Iubire nemuritoare” este distribuit în întreaga lume și include lucrări ale lui Ceaikovski-Pletnev, Liszt, Enescu, Albeniz, Bach-Kempff, Gluck-Sgambati. Pe lângă aparițiile solo și concerte, Sânziana Mircea susține numeroase prestații artistice cu cel mai apreciat violonist român, Alexandru Tomescu. În prezent, pianista susține un Master în Arte, Management și Administrație la Școala de Afaceri Bocconi din Milano.

***

“Imperialul” s-a bucurat de o primire entuziastă din partea publicului: în acest sens, într-un articol din celebra publicaţie Allgemeine musikalische Zeitung (ediţia din 1 ianuarie 1812) se consemna, în termeni elogioşi: “fără îndoială, este vorba despre unul dintre cele mai originale, fascinante, impresionante, dar totodată, dificile concerte, dintre toate câte există.”

Simfonia a VI-a în Si minor, op. 74, „Patetica” este ultima şi cea mai reprezentativă creaţie a lui Ceaikovski. Însuşi compozitorul spunea: „… o consider în mod hotărât cea mai bună şi îndeosebi cea mai sinceră dintre toate lucrările mele. O iubesc aşa cum n-am iubit niciodată vreuna din celelalte odrasle muzicale ale mele”. Scrisă în anul 1893 (prima audiţie având loc la 16 octombrie la Sankt Petersburg, sub conducerea autorului) şi dedicată nepotului său V. I. Davîdov, lucrarea se caracterizează prin fineţe, complexitate şi gândire aprofundată până la cele mai mici detalii.

***

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de la agenția Filarmonicii ”Oltenia” Craiova, din Calea Unirii Nr.16, deschisă de luni până vineri, orele 10:00-18:00 (telefon 0251 414 698).

www.omniscop,ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.