GEORGE DANDIN sau SOȚUL PĂCĂLIT”

23.09.16 by

Teatrul Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea deschide stagiunea 2016-2017 cu premiera spectacolului „GEORGE DANDIN sau SOȚUL PĂCĂLIT” de Molière, traducerea Alice Georgescu, regia Bocsárdi László.

Spectacolul este o coproducție a Teatrului Municipal „Ariel” Râmnicu Vâlcea și a Teatrului Național „Marin Sorescu” Craiova și va fi prezentat în premieră sâmbătă, 24 septembrie 2016, ora 19:00, la Cinema „Geo Saizescu” din Râmnicu Vâlcea, urmând ca duminică, 23 octombrie 2016, ora 19:00 spectacolul să fie prezentat și pe scena craioveană.
Distribuția este alcătuită din actorii Constantin Cotimanis, Mihai Dinvale, Gabriela Baciu (Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova), Tatiana Serghi, Cătălin Miculeasa, Emőke Kató (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj), Emanuel Bighe (debut), Alin Păiuș, Gogu Preda, Alexandru Nuță, Adrian Loghin.
Regizorul Bocsárdi László a realizat acest spectacol cu o echipă de creație impresionantă: József Bartha, scenograf, Zsuzsanna Kiss, costume, Csaba Boros, muzica originală, Noémi Bezsán, mișcare scenică, Tamás Bányai (Ungaria), light-designer, Ana Maria Negrescu, asistent regie, regizorul fiind cunoscut pentru numeroasele premii și nominalizări în cadrul Galelor premiilor UNITER și nu numai.

Născut la Târgu Mureș, în anul 1958, Bocsárdi László a terminat regia la Academia de Artă Teatrală din Târgu-Mureş, clasa lui Tompa Gábor, iar în 2005 a devenit director general al „Teatrului Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, instituție pe care o conduce și în prezent.
În anul 2012, Bocsárdi László fost distins cu Premiul UNITER la categoria cel mai bun regizor, pentru remarcabilul spectacol „Caligula”, montat la Teatrul Național „Marin Sorescu”, cu care are o îndelungată colaborare: „Năzdrăvanul Occidentului”, de J.M. Synge, în stagiunea 2000-2001, „Avarul”, de Moliére, a avut prtemiera în stagiunea 2004-2005. A fost de asemenea nominalizat de patru ori la acest prestigios premiu („Othello”, „Don Juan”, „Ivona, principesa Burgundiei”, „Neguțătorul din Veneția”).
Între alte premii obținute se numără Premiul Kádár Imre din partea Societăţii Maghiare de Cultură din Transilvania, Premiul Jászai Mari, Premiul Naţional pentru Regie acordat de Ministerului Cultelor şi Culturii, Crucea de onoare a Republicii Ungare în grad de Cavaler, Premiul Pentru Cultură maghiară contemporană Transilvăneană.
A pus în scenă spectacole ale unor dramaturgi importanți: Sofocle, Euripide, Shakespeare, Moliére, Alfred Jarry, F.G. Lorca, Lucian Blaga, Pirandello, Camus, Gombrowicz, Katona József, Nádas Péter, Ödön von Horváth, Molnár Ferenc, Tadeusz Słobodzianek, Marek Modzelewski, Sergi Belbel etc.
Spectacole ale sale au participat la festivaluri importante de teatru din România și Europa: Festivalul Polonia Express, Budapesta, Festivalul Donaufest, Ulma, Festivalul Internaţional de Teatru, Sibiu, Festivalul Internaţional Shakespeare, Craiova, Festivalul de Teatru „Kontakt”, Torun, Festivalul Shakespeare, Gdansk , Festivalul Gombrowicz, Radom, Festivalul Shakespeare, Gyula, Festivalul Naţional de Teatru, Pécs, Festivalul Naţional de Teatru, Bucureşti.
Este membru al Senatului UNITER (Uniunea Teatrală din România).

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.