George Banu vine la Întâlnirile SpectActor

01.11.11 by

Cel de-al doilea invitat al Întâlnirilor SpectActor 2011 este reputatul om de teatru George Banu.

Publicul craiovean va putea audia conferința De ce venim la teatru?, duminică, 30 octombrie, ora 11, la sala “Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național “Marin Sorescu”.

Moderator, Nicolae Coande.

    George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău) este profesor de studii teatrale la Sorbonne Nouvelle, Paris, și un eseist de reputație mondiala. George Banu și-a dedicat opera critica regiei moderne și figurilor ei exemplare (Brook, Strehler, Grotowski etc). Din anul 1974 s-a stabilit în Franța unde și-a continuat cariera universitară începută în țară. În 1981, a publicat volumul de referință Costumul de teatru, precum și cartea Brecht ou le petit contre le grand, care a primit Premiul Criticii dramatice pentru cea mai bună carte de teatru a anului. George Banu a mai câstigat acest premiu în 1984 și 1990 pentru Le théâtre, sorties de secours si Le Rouge et or. Între anii 1990-2001 a fost director artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor, iar între anii 1994-2001 a fost presedintele Asociației Internationale a Criticilor.

George Banu a primit de trei ori Premiul pentru cea mai bună carte de teatru în Franța; a obținut premiul de excelentă acordat de UNITER și Premiul Prometheus 2007. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și Doctor Honoris Causa al mai multor universități europene. Cărțile sale au fost publicate de cele mai prestigioase edituri pariziene și au fost traduse in numeroase limbi. De asemenea, a scris o trilogie despre legăturile dintre teatru și pictură: Le Rideau, L’Homme de dos și Nocturnes.

Conduce revista Alternatives theatrales și colectia Le Temps du theatre la Editura Actes-Sud.

La Editura Nemira a publicat volumele Livada de vișini, teatrul nostru, Reformele teatrului în secolul înnoirii, Repetițiile și teatrul reînnoit, Spatele omului, Dincolo de rol sau actorul nesupus, Teatrul de artă, o tradiție modernă, Shakespeare – lumea-i un teatru, Arta teatrului (coautor Mihaela Tonitza-Iordache), și este autorul textelor din albumul de fotografie Hamlet Machine de Mihaela Marin (2007).

Întâlnirile SpectActor reprezintă deja un eveniment cultural important în viața Craiovei începând cu anul 2009. Printre cei care au conferențiat până în prezent la T.N. Marin Sorescu se numără personalități precum Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vișniec, Gabriela Adameșteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Țopescu.

Aceste conferințe și-au propus să aducă în fața unui public cultivat, inclusiv tânăr, diferite personalități ale culturii românești contemporane, în dorința de a stabili un dialog pe coordonate umaniste, atât de necesar în actuala etapă a formării unei noi Românii.

www.omniscop.ro

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.