Filmul „După dealuri“ la ediția jubiliară a festivalului de film de la Viena

25.10.12 by

Filmul „După dealuri“ la ediția jubiliară a festivalului de film de la Viena

Din 25 octombrie până în 7 noiembrie are loc în capitala Austriei cea de-a 50-a ediție a „Viennalei“ – cel mai mare festival de film din Austria. Această ediție jubiliară „se caracterizează prin densitatea și calitatea deosebită a filmelor artistice și documentare prezentate“, explică directorul festivalului Hans Hurch. România – în ultimii ani o prezență constantă în cadrul festivalului – va fi reprezentată de filmul lui Cristian Mungiu, „După dealuri“. Publicații prestigioase din Austria, precum cotidianul „Die Presse“, recomandă producția românească printre cele mai interesante și importante 20 de filme artistice, care vor putea fi vizionate în cadrul „Viennalei“. La cele două proiecții ale filmului „După dealuri“, programate pe 30 octombrie și 1 noiembrie, vor fi prezente și actrițele Cosmina Stratan și Cristina Flutur, premiate la Cannes pentru cea mai bună interpretare feminină. La secțiunea scurtmetraj cinematografia românească va fi reprezentată de filmul „Rite of Spring“ al Monei Vătămanu și al lui Florin Tudor, prezenți și ei la Viena cu ocazia proiecțiilor filmului din 30, 31 octombrie și 6 noiembrie.

Cea de-a 50-a ediție a „Viennalei“ va aduce în fața publicului aproximativ 300 de filme, dintre care 140 de lungmetraje. Filmul lui Ben Affleck, „Argo“, va deschide festivalul de la Viena, iar „L’Intervallo“ al lui Leonardo Di Costanzo va închide „Viennala“. Prezent la deschidere va fi și actorul britanic Michael Caine. Dealtfel Michael Caine va fi artistul omagiat al ediției jubiliare a festivalului de la Viena. În cinstea acestuia va fi organizată o gală pe data de 26 octombrie, la care va fi proiectat – în prezența și la dorința expresă a actorului – filmul „Sleuth“ din 1972, însă într-o variantă restaurată, prezentată cu această ocazie specială în premieră mondială de către Academy of Motion Picture Arts and Sciences. În afară de gala omagială secțiunea „Tribute to Michael Caine“ va cuprinde zece filme de referință din cariera actorului.

Printre oaspeții de onoare ai festivalului de la Viena se numără în acest an și Isabelle Huppert, regizorii Olivier Assayas, Thomas Vinterberg, Brillante Mendoza și Hal Hartley, cântăreața Ingrid Caven, artista Marina Abramovic sau cântăreaţa, compozitoarea şi poeta americană Patti Smith, care va susține cu ocazia „Viennalei“ un concert gratuit pe 4 noiembrie, la Metro Kino.

COMPRESS

www.omniscop.ro 

Leave a Comment

*