Fiica Orientului

07.07.13 by

Fiica Orientului

Nu credeam ca o sa ajung sa citesc numai in vacanta sau in timpul image006

calatoriilor pe care le fac datorita lucrului. Sunt o persoana norocoasa, dintr-un anumit punct de vedere: calatoresc in multe tari, intalnesc persoane de culture diverse, vad personal unele parti ale lumii cu ochii si sentimentele mele nu, asa cum se intampla adeseori, numai prin intermediul reportajelor televizive.
Am un raport considerat “ciudat” cu persoanele care lucreaza in intreprinderi in competitie cu a mea: de multe ori…devenim prieteni. Parerea mea este ca lucram, fiecare prticipa la meciul castigarii unei tratative cu un client, dar suntem mereu persoane.
Randurile pe care vi le scriu sunt, pe de or parte, un multumesc al directorului unei intreprinderi concurente, iar pe de o alta parte a unei carti si o scriitoare de care vreau sa va semnalez existenta.
image004Trebuie sa va spun ca directorul despre care vi-am vorbit mai sus este prezent in unele expozitii unde sunt prezent si eu si conversatia noastra, dupa clasicul “ciao”, aluneca rapid si usor inspre: uite ce am citit eu, iti recomandez cartea aceasta si…pe curand.
La intoarcerea de la Poznan, dupa ultima intalnire in expozitie si urmand recomandarea prietenului meu, am cumparat cartea tradusa in italiana cu titlul “La figlia” (“Fiica”), chiar daca titlul original este “La hija del Este” (“Fiica Orientului”). Clara Uson, o scriitoare spaniola formidabila, m-a rapit cu descrierile si introspectia sufletului uman in situatii limita.
Ma gandeam la o aniversare zilele acestea (de tipul…se implinesc 200 de ani de la nasterea sau moartea lui…) dar mi-am dat seama ca pot sa scriu despre o aniversare de…0 ani! Cartea Clarei a aparut in Italia in 2013! Numarul 0, atat de important si “ciudat” in matematica, ca si in viata, mi-a dat ideea.
In carte se vorbeste de prietenie (nu de cea in care prietenii sunt cei care ne spun ceea ce vrem sa auzim, ci cei care au curajul sa ne prezinte adevarul (cel putin al lor!)), de descoperirea adevarurilor incomode sau teribile (Ana, personajul principal, descopera ca tatal ei, generalul Ratko Mladic, da, tocmai el, istoria se bazeaza pe fapte reale, este un criminal si nu tatal minunat pe care si-l imagina), de momentul in care putem sa nu mai suportam adevarul sau sa ne mai iubim si putem sa alegem calea sinuciderii), de momentele teribile ale razboaielor in fosta Yugoslavia…
Va recomandez cartea! Am citit-o fara s-o abandonez acasa sau in calatorie…si cred ca m-a imbogatit profund.image002
Gracias Clara! Iar eu ajung si Grazie, Giuseppe! E numele prietenului care mi-a propus titlul. Ne vedem in august cu soare si parfum de vacanta!

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

*