Fete cu idei [Băieți și picturi]

09.06.16 by

Fete cu idei [Băieți și picturi]

Curatori: Delia Popa & Giles Eldridge
Artiste: Liliana Basarab – Ioana Gheorghiu – Aurora Király – Delia Popa – Raluca Popa

VERNISAJ: vineri, 10 iunie 2016, 19.00
PERFORMANCE de Ioana GHEORGHIU, cu Anda PRUNEA si Mihai MORAR: vineri, 10 iunie 2016, 20.00 – 21.00

MASĂ ROTUNDĂ #1: Sâmbătă, 11 iunie 2016, 17.00, Fabrica de Pensule, Cluj

Expoziție: 10-30 iunie 2016, Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule, Str. Henri Barbusse nr. 59-61, Cluj

Pornind de la o idee inițială a artistului englez Giles Eldridge și dezvoltată pe parcursul unor discuții cu artista română Delia Popa, acest proiect are scopul de a prezenta câteva aspecte vitale ale practicii artei contemporane din scena bucureșteană de azi și de a analiza în ce fel este aceasta diferită de cea din Cluj.
Mai pe larg, diferențele pot fi caracterizate după cum urmează: în Cluj există o istorie recentă de pictori predominant de sex masculin, activi la Fabrica de Pensule, recunoscuți internațional și cu succes comercial. În timp ce, în București, o trăsătură distinctivă o formează o majoritate artistică feminină, centrată predominant în afara atelierului și implicată într-o gamă largă de practici artistice transdisciplinare și fluide, și incluzând pictură, desen, fotografie, performance, dans și colaborări interdisciplinare care funcționează în afara cadrului comercial. Jucăuș, situația s-ar putea rezuma așa: Cluj-ul este cu băieți si pictură; București-ul este cu fete și idei.
Titlul proiectului face referire la două expoziții muzeale: “Bad Girls” de la The New Museum of Contemporary Art, SoHo, New York din 1994 șii “Good Girls” de la MNAC, București, din 2013. Este un exercițiu de analiză a personalității și identității artiștilor individuali, alături de cea a celor două orașe. Poate fi privit și ca testarea unei ipoteze. În orice caz, ar trebui să fie considerat ca fiind mai degrabă un dialog artistic, decât o teză curatorială finală. Componenta titlului [Băieți și picturi] este menită să indice o referire la scena de pictură de la Cluj.
Expoziția de la Cluj este primul element al proiectului, expunând lucrările a 5 artiste de la București, reflectând multiplicitatea abordărilor ce par a fi intrinseci capitalei. Vor urma, de asemenea, mese rotunde atât în Cluj, cât și in București, pentru a începe dialogul. O publicație care documentează proiectul va fi realizată în noiembrie 2016, la București și va include imagini din cadrul proiectului alături de eseuri.

Pagina web: http://fetecuidei.artcrowd.ro/ro

Acest proiect este co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)

Organizator:
ArtCrowd – Artiști în educație – http://artcrowd.ro/

Parteneri:
Lateral ArtSpace – http://lateralartspace.com/
Galeria Nouă – http://galerianoua.tumblr.com/
ODD – http://www.oddweb.org/
Liceul Teoretic Avram Iancu, Cluj

Parteneri media:
Modernism – http://www.modernism.ro/
Radio România Cultural – http://www.radioromaniacultural.ro/
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

*