FESTIVALUL CRAIOVA MUZICALĂ EDITIA 43 – 2016
Miercuri, 23.11.2016
Foyerul Filarmonicii
18:30 Lansare CD: Contemporary Trombone Classics Barrie Webb
19:00 Recital extraordinar
BARRIE WEBB – trombon (Anglia)
Invitat MIHAI MĂNICEANU (pian)
În program:
Giacinto Scelsi: Three Pieces
Luciano Berio: Sequenza V
Jonathan Harvey: Ricercare una Melodia
Stuart Greenbaum: In Transit
Johannes Brahms: Intermezzo op. 119, nr. 1
Katsuji Maedo: Intermezzo
Takashi Fujii: Dancing Bones
Ernst Krenek: Five Pieces
Joi, 24.11.2016
Sala “Filip Lazăr” a Filarmonicii
17:00 – Workshop de improvizaţie cu IRINEL ANGHEL
Sala Filarmonicii
19:00 – Recital extraordinar
MARIO CAROLI – flaut (Italia)
Invitat MIHAI MĂNICEANU (pian)
În program:
Claude Debussy: Syrinx
Joji Yuasa: Mai-Bataraki II (pentru flaut alto)
André Jolivet: Chant de Linos (pentru flaut și pian)
André Jolivet: Pour une communion sereine de l’être avec le monde (Incantation nr. 4)
Ivan Fedele: Donax
Federico Gardella: Cinque cori notturni sotto la costa (pentru flaut alto)
Toru Takemitsu: Air
Kaija Saariaho: Laconisme de l’aile
Barrie Webb
Barrie Webb a studiat muzica la Cambridge University, trombonul cu Vinko Globokar şi dirijatul de orchestră cu prof. Constantin Bugeanu. Personalitate de frunte, cu o contribuţie majoră la înnoirea repertoriului pentru trombon solo, a concertat în întreaga lume, pe scene precum: Suntory Hall – Tokyo (ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din Tokyo), Teatrul Naţional – Seul, Carnegie Hall – New York (alături de cvartetul de coarde australian „Silo”), Barbican Centre şi Royal Albert Hall – Londra, La Scala (Piccolo Teatro) – Milano, Ateneul Român – Bucureşti. Concertele sale au fost transmise de posturile BBC, Radio France, RAI – Italia, RRTV – România, ABC – Australia, NHK – Japonia, Voice of Music – Israel şi Televiziunea Naţională Coreeană.
Ca solist, Barrie Webb s-a implicat pe plan internaţional în diferite proiecte artistice, începând cu The Japan Project, lansat pe CD în 2002, continuând apoi cu promovarea unor lucrări noi (din repertoriul australian şi filipinez) pentru trombon şi percuţie. În paralel, Barrie Webb se dedică activităţii dirijorale, colaborând cu orchestre profesioniste şi cu tineri muzicieni din Europa, Asia şi Australia. A dirijat mare parte din orchestrele din România şi deţine înregistrări pentru radio şi televiziune, inclusiv participarea la festivalul de renume mondial „George Enescu” (2011). Între anii 1988 – 2007, a fost dirijor al ansamblului de muzică contemporană „Firebird” (înregistrări pentru BBC şi pe CD) şi, de asemenea, al unor ansambluri, precum: Rambert Dance Company (Londra), „Elision” Ensemble (Melbourne), Music Group of Scotland ş. a. Barrie Webb cântă, de asemenea, şi la faimosul didgeridoo (instrument originar din Australia).
Programul pe care-l susţine în cadrul festivalului craiovean este axat pe opusuri semnate de Berio, Harvey, Maedo, Krenek ş. a.; îşi dă concursul pianistul Mihai Măniceanu.
Mihai Măniceanu
Născut în 1976 în Bucureşti, Mihai Măniceanu a studiat pianul cu Viniciu Moroianu şi compoziţia cu Dan Dediu la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. În 2011, la aceeaşi universitate a obţinut titlul de doctor în domeniul compoziției (cu cea mai înaltă distincție – summa cum laude). Este beneficiarul unei burse ”Erasmus” la Universitatea de Muzică șI Teatru “Felix Mendelssohn Bartholdy” – Leipzig (2003 – 2004), precum și altor burse oferite de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti la Muzikfest Festival (Hamburg, 2001), Junger Künstler Festival-Filmmusik, Bayreuth (2002) și ISA 20. Internationale Sommerakademie, Murzzüschlag (2010).
Premii obținute: Premiul I la Concursul “Icon Arts” (2003), Premiul Academiei Române (2011) și Premiul UCMR pentru creație simfonică (2011). Mihai Măniceanu se implică în mod deosebit în promovarea compozitorilor contemporani. Este o prezență constantă pe scenele de concert și la festivalurile specializate în muzică contemproană. În prezent, Mihai Măniceanu este profesor asociat la Departamentul de Compoziție din cadrul Universității Naţionale de Muzică Bucureşti.
Lecţia de incertitudine: workshop de improvizaţie
„Lectia de incertitudine este o invitaţie în lumea deciziilor spontane pe care improvizaţia le solicită pentru crearea compoziţiilor în timp real. Este o lume fără garanţii, a exploratorilor, în care sunt bineveniţi atât muzicieni profesionişti, cât şi toţi cei care vor pur şi simplu să experimenteze lucrul neconvenţional cu sunetele.” (Irinel Anghel)
Mario Caroli
Stabilit în Strasbourg, unde desfăşoară o bogată activitate ca profesor la Conservatorul Naţional din acest oraş, flautistul italian Mario Caroli poate fi considerat unul dintre cei mai importanţi artişti concertişti pe plan internaţional. Susţine frecvent recitaluri şi concerte pe marile scene simfonice (Berliner Philharmoniker, Royal Concertgebouw – Amsterdam, Suntory Hall – Tokyo, Lincoln Center – New York), evoluând sub bagheta unor reputaţi dirijori: Pierre Boulez, Sylvain Cambreling, Peter Eötvös, Heinz Holliger, Pascal Rophé. Dintre compozitorii contemporani care i-au dedicat lucrări (incluse în CD-urile sale), amintim: Peter Eötvös, Ivan Fedele, György Kurtág, Doina Rotaru, Salvatore Sciarrino. A obţinut importante distincţii internaţionale: Diapason d’Or, Coup de cœur – l’Académie „Charles Cros”, Premiul „Mozart”.
În recitalul serii, flautistul italian va evolua în compania reputatului pianist român Mihai Măniceanu, oferind publicului meloman un program ce cuprinde lucrări reprezentative din creaţia genului, de la Debussy şi Jolivet, la Gardella şi Takemitsu.