Eugen Negrici vine la Întâlnirile SpectActor

13.12.11 by

Cel de-al treilea invitat al Întâlnirilor SpectActor, ediția 2011, este cunoscutul critic și istoric literar Eugen Negrici. Domnia sa va susține conferința Literatura în comunism, azi. Fost profesor al Universității din Craiova, actualmente profesor universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, Eugen Negrici va conferenția duminică, 18 decembrie, ora 11, la sala „Ion D. Sîrbu” a Teatrului Național „Marin Sorescu”. Recent, importantul critic literar a împlinit 70 de ani, iar în cadrul Târgului Internațional Gaudeamus, București, a fost lansat volumul omagial „Eugen Negrici, 70”, coordonat de Ioan es. Pop (Ed. Paralela 45). Acesta va fi lansat și la Craiova, în ziua conferinței. Moderator al întâlnirii, Nicolae Coande.

Volumul Iluziile literaturii române de Eugen Negrici, apărut în colecția „Teorie, istorie și critică literară” a Editurii „Cartea Românească”, a fost desemnat Cartea anului 2008, distincție oferită de revista „România literară”, cu sprijinul Fundației „Anonimul”.

Eugen Negrici se numără printre puţinii critici şi teoreticieni capabili să procedeze exemplar la o demistificare atât de percutantă efectuată cu armele analizei literare – şi nu numai. Actul de salubrizare a grajdurilor lui Augias la care s-a înhămat Eugen Negrici este salutar. O dată, fiindcă are curaj de unul singur, ceea ce este eroic în sine, a doua oară fiindcă are capacitatea necesară de a ieşi din teritoriul pur al analizei de text pentru a aduce cu sine artileria grea a cercetării sociologice şi, nu în ultimul rând, de a proceda la o demitizare întreprinsă cu armele – şi uneltele – antropologiei şi chiar ale psihanalizei. Pentru că de la imaginarul acceptat ca rădăcină a miturilor care definesc corpul literaturii şi al societăţii româneşti pleacă analiza sa, una în care procedează aproape ingineresc – sau anatomic – luând la refec tot ceea ce ţine de „fundarea Romei“. (Nicolae Coande,  revista Cultura, iulie, 2008)

 

Întâlnirile SpectActor, un proiect al Teatrului Național „Marin Sorescu”, reprezintă deja un eveniment cultural important în viața Craiovei începând cu anul 2009. Printre cei care au conferențiat până în prezent se numără personalități precum Ion Caramitru, Radu Beligan, Varujan Vosganian, Andrei Marga, Solomon Marcus, Răzvan Theodorescu, Matei Vișniec, Gabriela Adameșteanu, ASR Radu al României, Dan Grigore, Cristian Țopescu, George Banu.

Aceste conferințe și-au propus să aducă în fața unui public cultivat diferite personalități ale culturii românești contemporane, în dorința de a stabili un dialog pe coordonate umaniste, atât de necesar în actuala etapă a formării unei noi Românii.

Totodată, T.N.C. este inițiatorul uni alt proiect cultural, Duminici de poezie în teatru, în cadrul căruia au fost invitați până acum poeții Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Nora Iuga, Ileana Mălăncioiu.

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.