Drumul magilor spre peştera Bethleemului

24.12.13 by

Conform evanghelistului Matei, spre peştera Bethleemului s-au îndreptat acum două mii de ani, trei magi sau crai, veniţi din ţări îndepărtate. Aceştia au văzut steaua mare şi luminoasă care a vestit naşterea Mântuitorului lumii. Se presupune, că ei au văzut un fenomen cosmic care le-a atras atenţia, şi anume, o stea mare care a apărut pe cer şi care se mişca. Se ştie că stelele fiind la o mare distanţă de pământ, nu-şi schimbă poziţia, cu siguranţă a fost vorba de o cometă.
Numele celor trei magi Melchior,cel bătrân cu părul alb, Baltazar cel matur și Gașpar cel mai tânăr este menţionat de către Biserica Armeană, într-o evanghelie. Tot aici este precizat şi rangul lor: Melchior regele Persiei, Baltazar regele Indiei şi Gaşpar regele Arabiei. Misterul este şi mai profund, dat fiind faptul că aceştia ştiau de venirea pe lume a lui Mesia, de la prooroci şi mânaţi de credinţă au vrut să fie martori la acest eveniment. Există o legendă care afirmă că de fapt au existat patru magi, dar unul dintre ei s-a rătăcit pe drum, şi a călătorit atât de mult timp, încât a ajuns să se închine Domnului, când acesta era pe cruce. Darurile ce le avuse pentru El, le dăruise altora, salvând de la moarte vieţi.
Scriitorul Lew Walace, în romanul ,,Ben Hur’’ îmbracă într-o aureolă de legendă acest drum parcurs de magi. Este scos în evidenţă drumul anevoios parcurs prin deşertul Siriei, fiecare mergând cu cămila sa, iar punctul de întâlnire aflându-se în apropiere de hotarul Ammon. În Domul din Koln se păstrează relicvele celor trei magi, construcţia ridicându-se tocmai în cinstea lor.
Ajunşi în peştera Bethleemului, magii au intrat în staulul luminat de steaua călăuzitoare şi au văzut-o pe Maica Sfântă cu pruncul în braţe. S-au închinat Pruncului Sfânt oferindu-i darurile deja cunoscute:aur,smirnă şi tămâie. Darurile aduse de ei, nu erau daruri obişnuite, ci daruri cu o semnificaţie profundă. Aurul simbolizând regalitatea,smirna-sacrificiul, iar tămâia – spiritualitatea. Aceşti trei magi sunt consideraţi primii care au crezut în profeţiile Vechiului Testament, şi de asemenea primii care I-au recunoscut planul divin, Mântuitorului Iisus Hristos.
De asemenea se cunoaşte din paginile Evangheliei de crima care a urmat, din porunca regelui Irod. Magii însă erau departe, deoarece au fost anunţaţi de îngerul Domnului, să meargă spre ţările lor, pe alt drum.
În unele ţări cu majoritate romano-catolică, în special în ţările Americii Latine, regii magi aduceau daruri copiilor, Moş Crăciun fiind de dată recentă.
WWW.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.