Destructurarea comunismului, opera fundamentală a papei Wojtyla

02.05.11 by

Despre Ioan Paul al II-lea se vorbeşte numai la superlativ: a fost poet, a fost actor, a fost un teolog profund, a fost un ierarh catolic plin de har şi sfinţenie. Se vorbeşte foarte puţin despre rolul esnţial avut de persoana sa în destructurarea şi demolarea comunismului.

Însăşi alegerea şi aşezarea lui în 1978 pe Scaunul Apostolilor Petru şi Pavel a fost începutul acestei lucrări, mai ales prin faptul că a fost reprezentantul esenţial al unei naţii trecută prin numeroase drame – Polonia, după câteva sute de ani de pontificate italiene.

Prin întreaga lui activitate, papa Wojtyla a fost factorul de coagulare al anticomunismului mondial, care, în alianţă cu preşedintele america Ronald Reagan, le-a arătat ruşilor, mai întâi aluziv, apoi cât se poate de direct, că vremea lor a trecut. Le-au explicat acestora, prin vorbe şi fapte, că odiosul experiment al marxismului de stat a eşuat lamentabil.

Aceşti doi actori de mâna a doua s-au dovedit politicieni de prim rang care le-au arătat lui Brejnev, Andropov şi Cernenko, în toată goliciunea ei, desuetudinea bolşevismului.

„Războiul stelelor“, programul de înarmare al Americii şi numeroasele vizitele pastorale ale Pontifului i-au făcut pe ruşi să-si piardă pofta de a stăpâni lumea.

Mişa Gorbaciov este cel care a înţeles viabilitatea acestui semnal şi a purces la fapte, sprijinit de Andrei Gromîko şi, mai apoi, de Boris Elţîn, la punerea în operă a celor pricepute de la Papă şi Reagen: glasnost şi perestroika, urmate, logic, la 25 decembrie 1991, de dispariţia fizică a Uniunii Sovietice.

Beatificarea de astăzi este aparenţa de care au nevoie masele. Esenţa aţi citit-o mai sus.

Related Posts

Tags

Share This

2 Comments

 1. Paulian

  Domnule Bazilescu, v-a muşcat rău şarpele politicii şi v-a inundat creierul cu venin. Opera fundamentală a papei Wojtyla nu a fost destructurarea comunismului,
  ci misiunea lui apostolică, de a deschide sufletele altor şi altor oameni spre a-l descoperi pe Dumnezeu.
  Păcat că întinaţi numele Bazilescu, nume ce vine de la bazilică/biserică

  • St B

   Mi-am spus punctul de vedere şi atât.
   Dumneata ai primit ordin să te scandalizezi la un an şi mai bine de la apariţia articolului. Sfat: nu mai intra pe site, ca să nu mai ai motive de a aduce jigniri. Un lucru e clar: nu ai nici în clin nici în mânecă cu creştinismul.

Leave a Comment

*