COMUNICAT DE PRESĂ

16.09.16 by

COMUNICAT DE PRESĂ

Deși nu am dat start noii stagiuni, Teatrul Național “Marin Sorescu” și-a deschis deja porțile pentru publicul său. Iar la apelul de după întoarcerea din vacanță, primii care și-au anunțat prezența au fost scriitorii cetății, care au prins gustul scrisului pentru scenă și s-au reunit sub umbrela primului Club al dramaturgilor din Craiova. După atâtea stagiuni prolifice și festivaluri de succes ale Naționalului craiovean, era și timpul să apară un nucleu de dramaturgi, ale căror piese au fost sau urmează să fie jucate pe scenele teatrului.

Seria evenimentelor dedicate, în această perioadă, publicului craiovean continuă la Teatrul Național cu un invitat distins, în reluarea „Întâlnirilor SpectActor”. Duminică, 18 septembrie, de la ora 11, în sala „Ion D Sîrbu” a TNC, vine profesorul universitar doctor Mircea Dumitru, membru al Academiei Române, rector al Universităţii București, actualmente Ministru al Educației Naționale și Cercetării Științifice. Acesta va susține conferința „Științele umaniste în secolul al XXI-lea”. Biletele pentru accesul la conferință costă 10 lei și sunt puse în vânzare la agenția teatrului.

Următoarea dată de neratat din calendarul cultural al TNC este 24 septembrie, când craiovenii sunt invitați să fie părtași ai unui eveniment ce se petrece la … 3.000 de km depărtare. Pentru prima oară, Teatrul Național “Marin Sorescu” transmite live, prin satelit, deschiderea stagiunii unui alte companii de teatru din Europa. Este vorba de Teatrul Real din Madrid care prezintă, inclusiv publicului craiovean, opera „Othello”, o coproducție Teatro Real, English National Opera și Royal Swedish Opera, din cadrul campaniei „Shakespeare Lives”, derulată la nivel european de British Council.

Unul dintre momentele-reper ale lunii septembrie 2016 este, însă, cel dedicat strângerii de fonduri pentru achiziționarea sculpturii „Cumințeniei pământului”. Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova înțelege, astfel, să se ralieze eforturilor instituționale din România, în încercarea de a colecta fonduri pentru achiziționarea, de către statul român, a sculpturii „Cumințenia Pământului”, de Constantin Brâncuși.

În acest scop, Naționalul craiovean organizează duminică, 25 septembrie 2016, ora 17.00, în sala “Ion D. Sîrbu”, un eveniment artistic, cu participarea cunoscătorilor operei brâncușiene, dar și a artiștilor plastici craioveni Lucian Irimescu, Marcel Voinea, Viorel Penișoară-Stegaru, Silviu Bârsanu, Vasile Buz, Cristi Popa și Rodion Gheorghiță, care vor dona lucrări personale pentru a fi licitate și achiziționate de doritori. Imagini cu operele donate și detalii despre acestea vor fi accesibile, începând de duminică, 18 septembrie, pe site-ul www.tncms.ro și pe pagina de facebook Teatrul Naţional Craiova. Astfel, împreună, îl aducem pe Brâncuși acasă! Pentru că Brâncuși e acasă și la Craiova.
Expoziția și licitația vor fi precedate de o conferință despre „Cumințenia pământului” susținută de dl. Paul Rezeanu, fost director al Muzeului de Artă Craiova, urmată de un monolog Brâncuși dintr-un spectacol în pregătire al marelui actor Ilie Gheorghe. Fondurile strânse vor fi donate pentru achiziționarea sculpturii despre care reputata cercetătoare a operei brâncușiene, Doina Lemny, spunea că „marchează, alături de Sărutul, şi de Rugăciune, un moment de răscruce în creaţia lui Brâncuşi: în 1907, prin aceste trei opere, el se detaşează de sculptura prin modelaj şi revine la o metodă ancestrală de sculptură directă în materialul dur. De aceea, artistul a şi fost supranumit inventatorul sculpturii moderne.“