Ce mai zic unii…

01.02.11 by

Lista EIU

De mai multi ani, o companie privata specializata în evaluari de tot felul a tuturor tarilor lumii da publicitatii un indice al democratiei. Este vorba despre Economist Intelligence Unit, cunoscuta în mediul politic si economic atât pentru evaluarile corecte si impartiale cât si pentru diagnozele precise pe care le ofera în domenii de expertiza dintre cele mai diverse.
Alaturi de cercetarile sofisticate, de rapoarte privind situatii politice sau prognoze economice, EIU analizeaza si starea democratiei în lume. Rezultatul cercetarilor sale este cuprins într-un raport prezentat opiniei publice din doi în doi ani. Sa mai spunem ca în evaluarea fiecarei tari, se folosesc cca. 60 de indicatori din cinci categorii de baza, respectiv: procesul electoral si pluralismul, libertatile civile, functionarea guvernului, precum si cultura politica.
Examinarea Raportului pentru 2010, ne conduce la concluzii interesante. Iata câteva dintre ele:
Cea mai democratica tara din lume nu este SUA, asa cum ne-am fi asteptat, ci Norvegia. De altfel, americanii nici macar nu intra în primul esalon al democra?iei, aici locurile fiind ocupate de Islanda, Danemarca, Suedia, Noua Zeelanda, Australia, Finlanda, Elvetia si Canada, toate aceste tari fiind notate de la 9 la 10. Întâmplator sau nu, sase dintre cele noua tari citate a fi cele mai avansate democra?ii din lume sunt monarhii constitutionale si au un parlament bicameral !
Urmatorul palier, al notelor de la 8 la 9, include în mod firesc aproape toate tarile civilizate ale lumii. Dintre tarile europene recent admise în Uniunea Europeana si NATO, trebuie remarcata acolo prezenta Cehiei, situata pe pozitia imediat superioara Statelor Unite.
Privind spre baza clasamentului, întâlnim pe ultimul loc sursa de inspiratie în reformele politice ale României lui Ceausescu, respectiv Coreea de Nord, considerata a fi cea mai nedemocratica tara din lume, cu o nota doar un pic peste 1, adica 1,08 …
Ca orice om nu doar curios ci si mereu preocupat de situatia tarii sale, am cautat în Clasamentul EIU pozitia pe care se gaseste România. Am gasit-o, dar dupa ce începusem sa-mi pierd rabdarea, în zona de mediocritate a clasamentului, într-o companie deloc selecta, alaturi de ?ari în care exista un deficit cronic de democratie: Papua Noua-Guinee, Sri Lanka, Surinam, Mongolia, Namibia, Ucraina si altele, grupate sub diagnosticul „Flawed democracy”, adica „democratie viciata”, cu note de la 6 la 7 …
Cum a ajuns România pe o astfel de pozitie ? Unii o sa-i gaseasca scuze, aducând ca argument situatia de acum douazeci si unu de ani. Totusi, eu nu cred ca putem invoca la nesfârsit „mostenirea dezastruoasa”, mai ales ca fostele tari surori se gasesc toate în pozitii superioare României. Alesii o sa spuna ca lucrurile se misca mai greu pentru noi toti si asa cum evolutia spre bine a întregii societati este dificila, tot asa, evolutia spre democratie a României se face cu greutate. Nici cu asta nu sunt de acord, deoarece s-a vazut ca România poate merge într-un ritm alert, când este vorba de numarul de milionari, consum de droguri sau posturi de televiziune.
De fapt, eu cred ca în massa ei, România nu vrea sa evolueze, chiar daca a avut mereu aceasta posibilitate. Ne aducem aminte ca acum douazeci de ani, când ne-am despartit de comunism, majoritatea românilor a vrut sa ramânem cu Iliescu. Chiar si anul trecut, când aproape scapasem de Basescu, românii i-au dat un nou mandat. Acum, comparându-l pe Iliescu cu Basescu, constatam ca batrânul comunist este un om politic luminat si ni s-a facut dor de alegeri trucate si mineriade blânde. Mai avem un pic si o sa-l declaram chiar si pe Ceausescu erou national. În definitiv ne-a facut o autostrada pâna la Pitesti si o jumatate de autostrada, spre Constanta. Urmasii lui întru presedintie nu au facut nici atât …

Planiglob sugestiv

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

*