Ce au priceput unii despre Monarhie

15.08.15 by

Monarhiile din lumea creştină sunt instituții divino- umane, care urmează tradiția bizantină. Adică regele este capul Statului cât şi al Bisericii. Astfel, vodă are dreptul să intre în altar prin Porțile Împărătești şi se poate împărtăşi singur din Sfântul Potir, ca uns al lui Dumnezeu. În unele situații basileii au condus ședințe cruciale ale marilor sinoade de după anul 313.
Regele este şi Şef al Casei Regale, de administrarea căreia este răspunzător. Îşi stabileşte succesorii, sub forma liniei de succesiune. În cazul funcționării legii salice intră în discuție doar urmaşii de parte bărbătească. Aceste lucruri sunt stabilite prin legi și statute de funcționare ale Casei şi familiei regale în cazul monarhiilor constituționale, așa cum a fost și cazul României de după 1866.
Monahia în România a fost abolită în mod samavolnic prin forțarea abdicării Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947. Actul acesta a fost lipsită de legitimitate, deoarece s-a desfășurat sub ameninţarea armelor ocupantului sovietic și ale cozilor lui de topor: Gică Dej şi Petu Groza, cu asentimentul şi la instigarea lui Stalin, prin Vîşinski.
După 1990, noua putere neo – bolșevică a lui Iliescu a avut un acut sentiment de ilegitimitate şi ilegalitate, manifestat constant prin interzicerea accesului Regelui în Țară, cu excepția vizitei de la Paştele anului 1992. Groaza simțită de iliescieni a fost amplificată de iesirea unui milion de cetățeni pe străzile Capitalei ca să-şi salute Regele reîntors dupa 45 de ani de exil nedrept și păgubos.
Atunci Mihai a fost însoțit de un băiețel de șapte ani, nepotul Nicolae. Lumea a fost încântată de prezența acestuia, cu toţii gândindu-se la el ca la un posibil urmaş la tron.
Anii au trecut, Regele a ajuns la aproape 94 de ani și puștiul are acum 30 de ani, fiind bărbat în toată firea. A studiat în Anglia, apoi, de câțiva ani, s-a stabilit în România. A învătat limba, o vorbește încă greoi, a colaborat cu editura Curtea Veche pentru o serie de volume dedicate regalității, a reprezentat pe bunicul său la 1 Decembrie 2013 la parada de la Arcul de Triumf, unde a întârziat 30 de minute, face ecologism și ciclism și are o activitate caritabilă ca membru al Casei Regale.
Brusc, acum câteva zile, a apărut un comunicat al zisei instituții prin care am fost anunțați că Prințul Nicolae a devenit un simplu cetățean prin exercitarea voinței Regelui Mihai. Prinţul nu mai e prinț, nu mai e membru al Casei, a fost scos din linia de succesiune unde era al treilea, după matuşe-sa Margareta și maică-sa Elena.
Brusc s-a pornit o isterie mediatică de căinare a bietului “proscris” şi “dezmoştenit” , s-a declanșat o lăcrimare națională cum că astfel vor scădea şi mai mult şansele revenirii la monarhie, tot felul de săraci cu duhul s-au repezit la televizor ca să ne arate cât sunt de proşti şi rău intenționați.
Nu a fost nimeni dezmoştenit. Nicolae este și rămâne moştenitorul bunicului său când ne referim la averea materială a monarhului. A fost decăzut de la exercitarea atributelor de regalitate conferite de apartenența la Casa Regală a României. Şi aât.
Râmătorilor în rahat li s-a dat semnalul de a face tambălău doar pentru a masca surpriza suportată şi perspectiva pierderii unor ipotetice avantaje ulterioare din relațiile cu un membru al Casei. Mai pe şleau spus, lingăii se tem că fiind apropați ai lui Nicolae nu vor mai avea acces la protocoalele regale și la băgările în seamă aferente, care de câteva ori pe an le gâdilau orgoliile provinciale de parveniți. Ipocrizia și -au manifestat-o prin îndemnuri socialiste de tipul “tu esti prinț, arată-le ce poti” sau “nu te lăsa”.
Problema ivită a fost realmente una de succesiune, tânărul Nicolae neavând apetență pentru o atare poziție socială. Prin preocupările cotidiene s-a arătat interesat de chestiuni mult mai lumești şi cu o mai mare vizibilitate mediatică. A dovedit că diplomația si încorsetările protocolare nu i se potrivesc. Cinste lui că nu a nu jucat teatru.
Cred că e vremea ca lumea proastă care şi-a facut vise privind o prietenie regală, bineînțeles interesată prin probaile privilegii visate, să ia o pauză. Şi să fie ageri şi dacă, întâmplător, se va ivi vreun alt popou regal la orizont, să nu-l ierte.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

1 Comment

  1. marin

    O prezentare corectă a situaţiei. Da, s-a văzut clar, cei deranjaţi de “dezmoştenirea” Prinţului au făcut tămbălău la comandă.Sunt chestiuni care ne scapă. Adevărul despre această întâmplare ne aşteaptă undeva în viitor!…

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.