Căpşunile şi Orfanii/Erdbeerwaisen – O călătorie spre o generaţie abandonată

23.10.14 by

Căpşunile şi Orfanii/Erdbeerwaisen –  O călătorie spre o generaţie abandonată

După reprezentațiile care au avut loc în România în luna septembrie, spectacolul Căpşunile şi Orfanii/Erdbeerwaisen – O călătorie spre o generaţie abandonată, va avea premiera germană la Hausbar, Großes Haus, din Braunschweig, joi, 23 octombrie.

Spectacolul este un proiect internațional al Teatrului Național „Marin Sorescu”, Teatrul de Stat Braunschweig și werkgruppe2, iar din distribuție fac parte actorii Gabriela Baciu, Gina Călinoiu (Teatrul Național Marin Sorescu, Craiova), Sven Hönig, Oliver Simon și Kim Efert (muzician), de la Teatrul de Stat din Braunschweig.
Regia artistică Julia Roesler, documentarea Julia Roesler, Silke Merzhäuser, Gina Călinoiu
muzica originală Kim Efert, scenografia Adrian Damian, asistent costume Veronika Kaleja, dramaturgia Silke Merzhäuser, Axel Preuß, traducerea Alexandru Sterescu.

Premiera la Craiova a avut loc pe 28 septembrie, iar spectacolul a mai fost prezentat la Sibiu, Brașov și București.

Titlul Căpşunile şi Orfanii (în germană „Erdbeerwaisen”) definește o generație de copii
din România, ai căror părinți au părăsit țara pentru a munci în state precum Spania, Italia,
Grecia sau Germania. Părinții sunt numiți “căpșunari”, indiferent că lucrează ca îngrijitori
pentru persoane vârstnice sau fac muncă sezonieră, că sunt muncitori în construcții,
în șantiere navale sau în măcelării. Se estimează că 5.000.000 de români lucrează în
străinătate, inclusiv cei angajați la negru, reprezentând o cincime din forța activă de muncă românească.

Organizațiile World Vision și Salvați Copiii (cu structuri teritoriale și în Dolj) au fost parteneri importanți pentru documentare. Ambele organizații au grijă de copiii migranților și de familiile acestora, în limita posibilităților. Goethe-Institut
Bucureşti a sprijinit de asemenea proiectul.

Sub titlul “The Art of Ageing”, opt teatre membre ale Convenței Teatrale Europene (CTE) organizează parteneriate pe termen lung, pentru a aduce în discuție această problemă – un astfel de parteneriat este cel dintre Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul de Stat Braunschweig. La cererea celor două teatre, colectivul artistic al werkgruppe2 a realizat proiectul teatral bilingv Căpşunile şi Orfanii / Erdbeerwaisen. CTE este cea mai importantă rețea de teatre din Europa, care a pus în legătură peste 40 de teatre publice din 25 de țări. Scopul acestei rețele este realizarea schimburilor interculturale și educația culturală, precum și inițierea proiectelor ransnaționale și apărarea intereselor teatrului în dialog cu instituțiile UE. “The Art of Ageing” este susținut financiar prin Programul Cultura 2007-2013 a UE.

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

*