Bună dimineaţa

13.11.14 by

În cadrul unei festivităţi – programată în ultima decadă din această lună: 25-27 noiembrie 2014, la Muzeul de Artă-Palatul Ştefan Marincu din Calafat -, reprezentanţi ai Editurii Academiei Române vor dona cărţi Bibliotecii Române din Vidin (Bulgaria), aflată sub egida Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria: preşedinte Dr. Ivo Gheorghiev (absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova), al cărui principal colaborator este chiar soţia sa, inimoasa Doamnă Lucica Gheorghiev, secondată de liderii Ansamblului Folcloric al Românilor din Vidin (trei generaţii).
…….În Attach – lista cu titlurile volumelor ce vor fi donate, din care atrag atenţia Dicţionarul Limbii Române (în 19 volume), Manuscrisele eminesciene (vol. II-VII), Viaţa lui Eminescu, de G. Călinescu şi alte studii fundamentale precum Limba Română (două volume) de Sextil Puşcariu.
……….De reţinut că, în aceeaşi ultimă decadă a lunii noiembrie curent, celebrul Cor Bărbătesc din comuna Finteuşul Mare (judeţul Maramureş), condus de prof. Andrei Dragoş, va prezenta concerte pe ambele maluri ale Dunării: la Vidin (Bulgaria) şi Calafat (România), Corul maramureşean a fost înfiinţat în anul 1918, aşadar în timpul primului război mondial, are o activitate neîntreruptă de aproape un secol, a înregistrat mai multe CD-uri cu cântece patriotice şi/ sau specifice zonei, printre care nemuritorul Treceţi, batalioane române, Carpaţii.
……….În fiecare an, Corul bărbătesc din Finteuşul Mare este invitat să concerteze în ţări occidentale în care trăiesc, muncesc şi creează importante comunităţi româneşti.
………Palmaresul corului include premii acordate de Revista europeană de cultură şi educaţie LAMURA (realizată la Craiova de Dan Lupescu şi colaboratorii săi: Ovidiu Ghidirmic, Marian Barbu, Romulus Turbatu, Doru Şania), în 2008 (cu prilejul marcării a 90 de ani de activitate a acestui prestigios ansamblu coral) şi în decembrie 2013 (când a concertat pe scena Operei Române din Craiova, ocazie cu care a mai primit, de la Mihai Miltiade Nenoiu, premiul Uniunii Interpreţilor Muzicieni din România, al cărui preşedinte este solistul fagotist Nenoiu, fondator al Cvintetului Naţional CONCORDIA al Radioteleviziunii Române).
…….Deplasarea Cortului bărbătesc din Finteuşul Mare (Maramureş) la Calafat şi la românii de la sud de Dunăre (Timocul românesc din Bulgaria) se realizează cu concursul Revistei LAMURA şi al profesorului Dan Vană (conducătorul grupului vocal Amadeus, preşedinte al Fundaţiei A.P.L.O.M.B. din Calafat).
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

*