Bucuria de-a răsfoi o carte

01.10.13 by

M-am născut şi mi-am petrecut copilăria, şi o parte a adolescenţei mele, în perioada comunistă. ,,Pe acele vremuri’’, majoritatea copiilor din generaţia mea erau însetaţi de cunoaştere şi doreau ,,să treacă’’ spre alte tărâmuri, cu ajutorul cărţilor. Îmi amintesc şi acum de momentul în care am citit primul roman de dragoste,, Enigma Otiliei’’, a lui Călinescu. Eram o fetiţă de 12 ani. Eram dornică să descopăr acea perioadă în care nu avusesem privilegiul să mă nasc, perioada de dinaintea primului război mondial. Cât de fascinată eram de frumoasa şi fragila Otilia, şi cât îmi doream ca ea să vadă în Felix pe viitorul ei soţ! Cât de furioasă eram pe Pascalopol, şi pe posibilităţile lui materiale! Nu înţelegeam, de ce dragostea pură nu învinge? De ce, întotdeauna banul şi luxul era apreciat şi căutat, în defavoarea tinereţii şi a iubirii? Nu înţelegeam eu, multe lucruri prezentate acolo, însă sinceritatea dragostei lui Felix, faţă de Otilia era evidentă. Mai târziu viaţa avea să-mi dea lecţiile ei.
După un timp, o altă carte celebră avea să mă marcheze. Este vorba despre celebrul roman de dragoste ,,Pe aripile vântului’’. O noapte întreagă am stat să-l citesc şi cât de fericită eram că-l descoperisem. Eram acolo împreună cu personajele, pe pământurile bogate ale Georgiei, şi ,,participam’’ imaginar la războiul de secesiune, admirând uniformele cenuşii ale sudiştilor, şi cele albastre ale nordiştilor. Vedeam viaţa americană prin personajele cărţii. Minunata şi inteligenta Scarlett O’Hara, îndrăgostită de chipeşul Ashley. O dragoste imposibilă ce avea să o poarte către alţi oameni, către alte locuri, şi către un alt bărbat, Butler.
,,Pasarea spin’’, a fost o altă carte pe care am citit-o cu pasiune şi am îndrăgit-o. Cu ajutorul ei, am aflat multe lucruri interesante despre Australia. Era şi aici vorba tot de dragoste, dragoste faţă de Dumnezeu, dragoste faţă de Biserică, şi dragostea interzisă între Meggie şi Ralph, neacceptată de nimeni, dar ştiută doar de ei, şi a cărui fruct avea să rodească. Iar la un moment dat, durerea şi suferinţa avea să intre în sufletul de mamă, a lui Meggie, iar moartea fiului său avea să o transforme ,, într-o piatră’’.
Bucuria pe care am simţit-o în suflet în momentul în care m-am întâlnit cu aceste personaje a fost de nedescris. Doream să împărtăşesc şi altora din ,,bogăţia’’ mea. De fiecare dată când am recitit aceste romane care mi-au rămas în suflet, le revedeam într-o altă lumină, specifice vârstei pe care o aveam, la momentul cititului. Aceleaşi personaje dragi, aceeaşi iubire, aceeaşi pasiune, dar cu un alt parfum. Niciodată n-am putut să descriu în cuvinte frumuseţea izvorâtă din aceste minunate cărţi, care mă copleşeau. Visam cu ochii deschişi mult timp după ce cunoşteam, conţinutul aceste cărţi dragi. Chiar dacă finalul mă întrista, eram fascinată de frumuseţea de nedescris a personajelor şi de felul nedrept în care erau puşi să treacă peste dragostea lor. Fiecare personaj descoperit în paginile acestor cărţi îşi merita dragostea, după părerea mea.
Cărţile pe care le-am citit ulterior, sunt numeroase, iar unele dintre ele au fost extrem de interesante, însă acestea amintite aici, rămân adânc impregnate în sufletul meu şi ori de câte ori le descopăr simt acelaşi fior nostalgic pe care l-am simţit în momentul în care le-am descoperit.
Tinerii din ziua de astăzi au alte preocupări, şi rareori auzi că cineva din noua generaţie a citit o pagină dintr-o carte. Nu trebuie apostrofaţi pentru lipsa lor de interes, ci doar încurajaţi să simtă mirosul de hârtie şi de cerneală, al cărţilor şi să se adâncească odată cu personajele într-o lume ireală, dar interesant de descoperit.
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.