Barsana. Între tradiţie şi artizanat

11.11.11 by

Dacă mergi cumva prin comuna Bârsana de Maramureş, coborând dealul dinspre Ocna Şugatag, e imposibil să nu treci prin faţa unei case din apropierea bisericii greco-catolice unde o poartă masivă de stejar şi o troiţă, sculptate în buna tradiţie maramureşeană, iţi atrag privirile. Porţile mari sunt deschise parcă invitându-te să le treci pragul. Asta şi facem, cu sfială şi multă băgare de seamă, ca nişte adevăraţi descoperitori de comori de nimeni ştiute. Acolo locuieşte şi creează meşterul Toader Bârsan. În partea dreaptă a curţii vedem un şopron sub care se găsec mai multe trunchiuri de stejar, unele fiind într-o fază avansată de prelucrare, altele aşteptând dalta vrăjită a meşterului.

 

Undeva mai retras şi concentrat pe dantelariile de lemn ale unei troiţe, îl vedem pe meşter înconjurat de mai mulţi ucenici. Doi dintre ei sunt chiar fii lui, unul profesor de matematică, altul preot, dar împărtăşind acelaşi har şi aceeaşi pasiune în dăltuirea cu meşteşug a părintelui lor.

 

Ne întreabă de unde suntem (din capătul ţării, îi răspundem, Craiova, marea Cetate a Banilor) şi un zâmbet îi apare pe chip. Îi spunem că ştiam de dânsul, doar l-am văzut la televizor când era prin America, ducând peste mări şi ţări căte ceva din tainele meşteşugului maramureşean. Şi acum, fiind prin zonă ne-am încumetat să-i trecem pragul.

 

Ne roagă să-l scuzăm că mereu e ocupat cu câte o lucrare, dar își face timp câteva minute să ne dea mai multe amănunte despre munca lui, așa doar cât să-și mai odihnească degetele bătătorite de mânuirea dălților și șlefuirea trunchiurilor de stejar.

 

Ne spune că e născut pe 29 februarie 1944 (își serbează ziua o dată la patru ani, ca voinicul din poveste, conform glumei sale) și că a ucenicit pe langă tatăl său, înca de prin 1960.

 

Cele mai importante lucrări ale sale sunt troițele și porțile, aflate peste tot prin zonă dar și prin multe colțuri ale Europei: Austria (Linz, Viena, unde se găsește o Poartă a Prieteniei comandată de Consiliul Județean Maramureș pentru fosta capitală a Imperiului Austro Ungar), Franța, Spania, Belgia, Anglia sau în America (Chicago, Washington) și Canada.

 

Se pot găsi în întreaga regiune a Maramureșului troițe sculptate de el, dintre care cele mai cunoscute sunt cele de la Mănăstirea Rohia şi de la Moisei. În Bucureşti există una în curtea Televiziunii Române; la Timişoara, în faţa Catedralei Ortodoxe; în județul Galati, la Mănăstirea Vladimirești, şi, de asemenea, mai aproape de noi, în Serbia pe valea Timocului, unde se află o comunitate de români importantă.

 

Într-o casa veche de alături, a înfiinţat un muzeu care funcționează de peste 12 ani, foarte apreciat de localnici dar mai ales de turiștii străini, unde a strâns majoritatea lucrărilor realizate de-a lungul timpului, o parte a lor fiind scoase la vânzare. În 2001 el a participat la Smithsonian Folklife Festival din Washington, DC unde a demonstrat pe viu arta meșteșugului cioplitului în lemn.

 

Astfel, pot fi admirate diversele “tacâmuri” din lemn, linguri, furculițe, polonice ornate, unele de mari dimensiuni, obiecte ornamentale de tip “funie răsucită”, basoreliefuri din lemn pictate naiv, porți maramureșene în miniatură, sculptate, scaune și o masă a tăcerii imitând obiecte similare ale marelui sculptor modern Brâncuși, cruci, crucifixe, obiecte utilitare gen lăzi de zestre, troițe de diverse mărimi, lanțuri evident din lemn, o colecție întreagă de torsuri, mâini, figuri umane, unele realizate din diverse ramuri de pom, puțin șlefuite și apoi lăcuite, inimi străbatute de săgeata lui Cupidon, măști, figuri geometrice, animale din legende gen șerpi, balauri și multe altele. Toate aceste lucrări dau măsura talentului meșterului Toader Bârsan și surprind prin imaginație, inovație și frumusețe.

 

La loc de cinste stau diploma decernată de Smithsonian Folklife Festival din Washington, sau cea de Membru al Academiei Artelor Tradiționale din România, precum și Medalia Națională Serviciu Credincios clasa III, decernată de Președintele României (la acea vreme) Ion Iliescu.

 

Impresiile numeroșilor vizitatori, din mai toate colțurile lumii, sunt adunate în mai multe tomuri,

scrise in română, engleză, franceză, ebraică, germană și în multe alte limbi ale pământului.

 

Îi mulțumin meșterului pentru explicații și atenția acordată și ne îndreptăm spre complexul mănăstiresc Bârsana, unul dintre cele mai frumoase și vizitate locuri din zona Maramureșului.

 

Dar asta este o alta poveste …

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.