Avangarda revizitata. Editia a IV-a: AVANGARDA ROMANEASCA Avangarda Europeana (1919-1939) in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei Editia a IV-a: AVANGARDA ROMANEASCA Sesiunea a IV-a: Gherasim Luca, Benjamin Fondane

20.04.14 by

Vineri, 25 aprilie, ora 20.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – Sala „Jean Georgescu”
Miercuri, 30 aprilie, ora 20.00 – Cinemateca Eforie (Str. Eforie 2, Bucuresti) – sala „Jean Georgescu”

Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei a lansat, incepand cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetarii modului in care s-a constituit cultura vizuala autohtona si cultura filmului in perioada de dinainte si de dupa nationalizarea din 1948 a productiei cinematografice din Romania, cat si a filmelor detinute de cinematografele locale. Prima editie a proiectului a cuprins avangarda cinematografica franceza, cea de-a doua editie a abordat avangarda sovietica, editia a treia s-a ocupat de avangardele germana si olandeza.

Artisti: Gherasim Luca, Benjamin Fondane
Curator: Igor Mocanu
Organizator: Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei

Gherasim Luca si filmul se cunosc demult. In 1931 realizase, impreuna cu Marlene Dietrich, un performance fictional, pe o strada bucuresteana, cand artistul suprarealist se catarase pe gardul unui avizier cinematografic ca sa mangaie piciorul indraznet dezgolit al starletei de pe afisul filmului Morocco (1930), regizat de Josef von Sternberg. Langa acesta, un alt afis anunta un „regal”: Charlie Chaplin, „Luminile orasului”. Performance datat: Bucuresti, 5 iunie 1931. Pe verso, scris de Gherasim Luca: „Din partea noastra / Gherasim Luca / Marlene Dietrich”, de unde se vede ca actiunea a fost arhivata fie ca ilustrata, fie – carte postala, de scos ulterior in tiraj mare. Luca se va mai intalni cu aparatul de filmat, nu al lui von Sternberg, ci altul, abia in 1988, cand FR3 si CDN Productions hotarasc in sfarsit sa capteze pentru colectia lor si o inregistrare generoasa cu cel care devenise intre timp marele magician al poeziei sonore din Franta, cum il numise Michel Camus cu doi ani inainte. Pana in 1988, Gherasim Luca participase la nu mai putin de 17 festivaluri de sound poetry, deschisese expozitii, se inregistrase audio, dar nu se lasase filmat. Intre paranteze fie spus, daca ar fi sa dam crezare bibliografiilor, Gherasim Luca ar fi aparut totusi scurt si in filmul lui Robert Enrico din 1963, Au coeur de la vie, insa, ce-i drept, creditat ca Gherasim Lucas. In 1988, FR3 si CDN Productions il delega pe Raoul Sangla si Michel Zarebski sa faca o inregistrare video cu Gherasim Luca citind din cartile de poeme pe care le publicase pana atunci la Editura José Corti din Paris, numita dupa José Corticchiato, un vechi amic al lui Breton, Éluard si Aragon. Numai ca in loc sa iasa film si lectura publica, buna de aplaudat pe la comemorari si sarbatori literare nationale, Gherasim Luca supravegheaza indeaproape regia, scenariul, imaginea, machiajul si scenografia, dominand obiectivul camerei de filmat si oferind echipei la schimb un performance devastator – o arta in care, in fond, excela. Ca si pana acum, am prefatat inregistrarea documentara cu un alt documentar proaspat despre Benjamin Fondane, realizat de Andreea Stiliuc pentru TVR Iasi.

BENJAMIN FONDANE – IASI, PARIS, AUSCHWITZ
Romania, 2013, Documentar, 26 min
R. Andreea Stiliuc
Producator: TVR Iasi
Proiectie cu sprijinul si prin amabilitatea TVR Iasi

„Evreu nascut in Romania, Benjamin Fondane s-a stabilit la Paris la varsta de 25 de ani. Atent la fenomenul avangardei, si-a cautat propria voce in domeniile in care s-a exprimat. A fost poet, eseist, filozof, critic, dramaturg, jurnalist, cineast. A dialogat cu personalitati marcante ale timpului sau: Artaud, Bachelard, Camus, Cioran, Brancusi, Brauner sau Man Ray. A fost puternic influentat de filozoful existentialist Lev Sestov. In 1944, a fost arestat si incarcerat la Drancy. Deportat la Auschwitz, a murit in acelasi an intr-o camera de gazare.” (TVR Iasi)

COMMENT S’EN SORTIR SANS SORTIR
Franta, 1988, Documentar, 56 min
R. Raoul Sangla, Gherasim Luca
S. Gherasim Luca
I. Michel Zarebski, Berto
L: André Diot
Sunet: Francis Bonfanti, Laurent Langlois
Cu: Gherasim Luca
Locatie: Erick Ferres
Grafism: Françoise Dujols
Tehnic: Jean Labille
Electricitate: Jean-Paul Chaboud
Machiaj: Michele Seror
Unitate de program: Thierry Garrel
Producator: La Sept, FR3, CDN Productions, Jose Corti
Sponsor: Geoffrey Brown

Multumiri speciale: Andreea Stiliuc, Carmen Olaru

Mai multe detalii:
https://www.anf-cinemateca.ro/
Gherasim Luca și Benjamin Fondane la „Avangarda revizitată…” IV.5
www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.