„Arta cere multă implicare, dăruire şi muncă, iar când toate acestea există, răsplata sufletească va veni.”

03.01.13 by

* consideră Grosu Mădălina, o adolescentă de 19 ani, eleva Liceului Teoretic “Grigore Moisil ” din Tulcea.

* A acceptat acest interviu deoarece doreşte să îi încurajeze pe toţi tinerii în sufletele cărora pictura trezeşte sentimente cu totul speciale, indescriptibile. Aşadar, să o cunoaştem!

Îmi poţi spune trei cuvinte care te descriu cel mai bine?fffffmad

·                    Întotdeauna mi-a fost greu să mă descriu. De aceea, de cele mai multe ori, i-am lăsat pe cei care mă cunosc să îşi expună propria lor percepţie despre mine. Din câte mi-au şoptit ei se pare că sunt creativă, perseverentă şi uneori prea sinceră.J

Care a fost primul concurs de pictura la care ai participat? Dar de fotografie?

·                    Cu pictura am cochetat încă de mică, astfel am participat la concursuri locale când eram la grădiniţă. Cred că atunci am avut primele rezultate în ceea ce priveşte pictura. Cu fotografia am luat contact când am început gimnaziul, primele fotografii fiind publicate în revista şcolii.

Găseşti o anumită legatură tainicăîntre picturăşi fotografie?

·                    Legătura nu este întocmai tainică sau tăinuită. Este foarte vizibilă. Ambele fac parte din domeniul vizualului şi au anumite valenţe comune.

Prin pictură poţi să te exprimi mai bine, simţi că oamenii reuşesc să te înţeleagă?

·                    Încă nu am ajuns la stadiul în care să mă pot exprima aşa cum îmi doresc prin intermediul tuşelor de culoare, prin forme şi umbre. Ceea ce mă atrage e faptul că mă pot exprima într-un mod diferit şi plăcut prin pictură, dar sunt în curs de perfecţionare încă şi voi mai fi mult timp de acum înainte. Exersez cât îmi permite timpul şi încerc să găsesc idei noi pe care să le transform în culoare. Nu cred că scopul principal este ca oamenii să mă înţeleagă pe mine în mod special, ci pe ei înşişi, să exploreze o altă parte a lumii, văzută din alt punct de vedere, să îşi sporească imaginaţia sau să cunoască poveşti de viaţă prinse în câteva linii şi forme.

Ce anume te inspiră pentru a picta?ffffFOTO2 ffffFOTO1

·                    Tot ceea ce este în jurul meu, de la o carte citită până la o priviresenină sau un zâmbet al unui copil ce emană bucurie în jurul său.

Pentru mulţi fotografi natura este o sursă inepuizabilă de inspiraţie, acelaşi lucru semnificăşi pentru tine natura, sau tu ai găsit şi alte surse de inspiraţie care să te ajute în creaţiile tale?

·                    Da, am fost apropiată de natură încă de mică. Am copilărit în deltă, iar frumuseţile pe care le-am văzut acolo au rămas imprimate în mintea mea. Pe lângă poveştile şoptite ale naturii, şi povestea omului e foarte captivantă de aceea mă atrage destul de multşi fotoreportajul, de la poveştile urbane până la poveştile satului tradiţional.

Care este cea mai  frecventă temă  pe care o abordezi in picturile tale? De ce?

·                    Încă nu mi-am format o temă frecventă, dar înclin spre latura optimist-realistă a vieţii sau cel puţin aşa vreau să cred, iar modul în care priveşti lumea şi forul interior al fiecăruia înfluneţează tot ceea ce facem.

Care este prima imagine care îţi apare în minte când auzi cuvântul “artă”?

·                    Imaginea omului creator care dăruieşte o parte din sine prin fiecare creaţie a sa.

 Dorești ca în timp să te dezvolți tot mai mult pe aceste două planuri, cel al picturii și cel al fotografiei sau ele vor rămâne la stadiuri de hobby-uri ?

·                      Bineînţeles că nu voi renunţa să mă perfecţionez şi să explorez tot mai mult în ceea ce priveşte pictura şi fotografia şi cred că vor depăşi stadiul de hobby-uri.

Când începi să lucrezi la un tablou ai deja în minte cum va arata la final,cum iti doresti sa arate sau imaginea se formeaza pe parcurs?

·                    De multe ori am ideea deja formată în minte şi încerc să o transpun cât mai bine schimbând pe parcurs anumite lucruri, dar în cazul portretelor, peisajelor sau naturii statice respect modelele pe care le am, dar încerc să şi personalizez unde este posibil.

Ai vreun pictor preferat, sau vreun anumit curent artistic?

·                    Admir lucrarile lui Nicolae Grigorescu şi port în minte îndemnul său la sinceritate şi simplitate: Sentimentul colorează, nu pensula.” „Fă ce simţi şi atât cât simţi – unde nu te mişcă, lasă paleta jos: lucrul tău, fiind numai sinceritate, va creşte şi se va desăvârşi în sufletul celorlalţi. Va trăi.” Îmi place foarte mult impresionismul , dar şi suprarealismul care îţi pune imaginaţia la încercare, mai ales lucrările lui Salvador Dali.

Ai avut momente când ai vrut să renunţi la pictat? Ce te-a determinat să pictezi în continuare?

·                    Am avut momente de „rătăcire”J …când nu eram mulţumită de mine, dar mi-am revenit repede şi mi-am dat seama că e important să perseverezi în ceea ce faci în loc să te dai bătut la primul obstacol pe care îl întalneşti, altfel nu ai cum să progresezi.

Crezi că un om poate găsi împlinirea, fericirea adevărată în artă [muzică, literatura, pictură ori dans] ?

·                    Cred că putem găsi bucurie şi împlinire în artă, atunci când aceasta nu se face în mod egoist numai pentru profit. Arta cere multă implicare, dăruire şi muncă, când toate acestea există, şi răsplata sufletească va veni.

Aş vrea un mesaj de încheiere pentru toţi cei care au citit acest interviu. De asemenea, cum îi încurajezi pe cei care au aceeaşi pasiune să picteze în continuare indiferent de obstacole?

 

·                    Îmi place foarte mult un citat de Oscar Wilde „Toţi suntem în şanţ, dar unii dintre noi privesc spre stele.  Cred că formele de artă ne determină să percepem lumea într-un alt mod, să avem alte aspiraţii şi ne ajută să evadăm din cotidian. Cei care au pasiuni, să nu renunţe la ele pentru că prin intermediul lor pot spune lumii anumite adevăruri uitate, pot transmite sentimente nobile, pot trezi conştiinţa oamenilor şi nu în ultimul rând pot schimba lumea puţin câte puţin.

 

 

 

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.