Am primit spre publicare: INVESTIŢI ÎN UMOR!

08.05.12 by

de Elena Buţu

Este un îndemn prietenesc şi de bun simţ adresat tuturor în aceste momente în care o parte a omenirii, pe toate „fronturile, doar supravieţuieşte.

Voi face referire la cartea apărută recent DE RÂSUL LUMII, scrisă de Ion Vîlceanu Văleanu, spunând că aceasta este o carte de umor. Analizând umorul sub toate aspectele sale şi, în mod special, la sursele lui şi urmările acestuia, ne dăm seama că el constituie un raport fundamental între EU şi UNIVERS.

La noi la români, umorul mai păstrează întrucâtva din spiritul latin şi, în general, s-a observat că el este produs în raport cu acei oameni consideraţi indezirabili social, iar nu pe seama celor stimaţi, în raport cu ghinioanele pe care le au aceştia, iar nu pe seama succeselor lor, în raport cu politica în ţară care, mai mult ca altădată, parcă, se face împotriva poporului şi pentru tagma baronilor sau, cum spune autorul, „foştii ciocoi”:

REZERVĂ DE CADRE

Din acea rezervă

A eşalonului doi,

Democraţia conservă

Baronii, foştii ciocoi.

S. Freud a caracterizat umorul ca pe o „automîngîiere” , ca pe ceva măreţ şi ar trebui să aderăm la ideea aceasta.

Umorul întâlnit în lucrarea „DE RÂSUL LUMII” a domnului Ion Vîlceanu, pentru care, un titlu mai potrivit, nici că se putea, are un caracter subtil dar binevoitor în mai toate situaţiile. El nu produce ilaritate, nu produce râsul grosolan şi nu vom întâlni în carte acele glume de bâlci ci, mai de grabă vom găsi o ironie cultivată, fină, subtilă, autorul, demonstrând abilitate în a depista soluţiile la aspectele problematice ale vieţii şi a le transpuse într-o manieră comică, fără să aibă legătură cu băşcălia.

Având în vedere câte influenţe are umorul românesc, raportat la complexitatea sa prin definiţie, umorul domnului Ion Vîlceanu, poate fi unul cultural. Prin urmare, autorul transpune pe cititor într-o realitate paralelă, obiectivă.

MORŢII REÎNCARNAŢI

DEMONSTRAU

ÎMPOTRIVA PREOŢIMII

Preoţimea n-o duce greu,

Trăieşte pe picior mare

Ne-a scos din copârşeu

Moaştele la plimbare.

UNEIA…, NU OARECARE

Şi-n parlament este centură,

Poţi să circuli,nu te-ncurci.

Poţi să faci şi o aventură,

Cu români, dacă nu-s turci.

UNUI FUSTANGIU CREDUL

  • Ai soţie frumoasă

Se uită după pantaloni.

  • E croitoreasă

Şi nu-i prinsă de hormoni.

FALSUL EUNUC

După insistenţe repetate

Îi angajă bodygard eunuc,

Văzându-şi copilul la maternitate,

Rămase uluit, năuc.

DEBRANŞARE

  • Amice, pari demolat,

Cu aşa mină.

  • Nevasta m-a debranşat

De la slăvină.

Dacă veţi râde sau nu, depinde de fiecare, în funcţie de percepţia fiecăruia despre umor şi de sentimentele de stăpânire şi control pe care le aveţi, de buna dispoziţie, reflectând, de fapt, încercarea de a vă restabiliza aceste sentimente, privind umorul, ca pe un produs al comportării sociale.

Cartea domnului Ion Vâlceanu a fost dedicată “Zilei Mondiale a Râsului”, sărbătorită în toată lumea în prima duminică a lunii mai şi a fost lansată în cadrul Cenaclului epigramiştilor olteni, în data de 4 mai 2012.

Inițiativa sărbătoririi “Zilei Mondiale a Râsului”, îi aparține doctorului indianMadan Kataria, care a constatat că râsul sporește capacitatea de concentrare și rezistența la efort, crește încrederea în propria persoană și îmbunătățește relațiile cu cei din jur, fapt publicat în 1995, când savantul a scris un articol intitulat „Laughter, the Best Medicine” („Râsul, cel mai bun medicament”).

În încheiere, mă adresez autorului şi-i spun să ierte şi să uite pe cei ce l-au supărat în diverse ocazii, să zâmbească şi să se bucure în continuare alături de noi care, cu ocazia aniversării unei zile onorabile îi dorim “La mulţi ani!”, gânduri de bine şi sănătate. De asemenea pentru această lucrare merită toate felicitările şi mult success în continuare.


Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

*