Ăl de l-a văzut pe Dumnezeu, adaptare după „La Lilieci” – un nou spectacol sorescian la TNC

04.10.13 by

Prima reprezentație a spectacolului Ăl de l-a văzut pe Dumnezeu, adaptare după opera literară La Lilieci, de Marin Sorescu, va avea loc sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 18,30, la sala Amza Pellea a TNC.
Spectacolul, regizat de Mirela Cioabă, îi are în distribuție pe Monica Ardeleanu, Gina Călinoiu, Anca Dinu, Geni Macsim, Dragoș Măceșanu, Ștefan Mirea, Tudorel Petrescu, Raluca Păun, Angel Rababoc, Mircea Tudosă, Cătălin Vieru.
Asistent regie, Gina Călinoiu, scenografia Viorel Penișoară-Stegaru.
Adaptarea, Ana-Maria Nistor.
Este pentru prima oară când Teatrul Național care îi poartă numele pune în scenă un spectacol după o altă operă literară decât teatrul sorescian propriuzis. La TNC, lui Marin Sorescu i-au fost jucate până în prezent șase piese de teatru: „A treia țeapă”, „Matca”, „Vărul Shakespeare”, „Iona”, „Paracliserul”, „Există nervi”, iar artistul Tudor Gheorghe a performat în recitaluri de neuitat (Petrecerea, La Lilieci).

Ideea acestei cărţi s-a născut din dorul de ţară, care – pentru mine – s-a manifestat foarte concret: eram obsedat de primele amintiri legate de locurile unde m-am născut.
Cartea La Lilieci poate fi citită şi în lumina poeziei concrete, care reifică cuvintele, poate fi luată şi ca o încercare de reconstituire a epopeii satului (la început a fost epopeea), şi ca o carte de amintiri din copilărie. Una din ambiţiile mele cele mai mari a fost să demonstrez că şi graiul oltenesc (blamat de unii) este tot atât de literar ca şi celelalte, pe care oltenii le-au receptat cu bună credinţă.
Marin Sorescu

www.omniscop.ro

Related Posts

Tags

Share This

Leave a Comment

ERROR: si-captcha.php plugin: GD image support not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable GD image support for PHP.

ERROR: si-captcha.php plugin: imagepng function not detected in PHP!

Contact your web host and ask them to enable imagepng for PHP.